U bent hier
Verkiezingsprogramma 2024
Algemeen
Het individu en de gemeenschap
N-VA wil werken aan steden en gemeenten waar Vlamingen thuis zijn.
In ons Vlaanderen, in die steden en gemeenten, staan het individu en de gemeenschap in een constante en dynamische verhouding tot elkaar. Noch de staat, noch het individu is de basis van ons politiek handelen.
Het is in de gemeenschap, en dus in het sociale weefsel, dat het individu door ervaring leert dat zijn eigenbelang niet ondergeschikt is aan het algemeen belang, maar er een onlosmakelijk deel van uitmaakt.
De huidige samenleving is complex, bureaucratisch en technisch. Niet iedereen voelt dat hij nog mee kan of mee is. Mensen vinden dat hen dingen worden afgenomen. Hierdoor gaan sommigen zich onttrekken aan elke individuele verantwoordelijkheid en gaan ze hun eigen verantwoordelijkheid doorschuiven naar de overheid. Omwille van gelijkaardige redenen gaan individuen zich van elkaar afsluiten, gaan ze parallelle samenlevingen organiseren en verliezen ze het respect voor elkaar.
Wij willen dat iedereen mee telt, dat iedereen recht heeft op veiligheid, respect, levenskwaliteit en stimulansen. Ons antwoord tegen het onbehagen is de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern van onze ideologie. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Ze kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.
Warme, gezonde en aangename thuis
N-VA wil dat onze stadskern, onze deelgemeenten en de vele wijken proper en veilig zijn. Extra groen, met bomen, hagen en heesters, moeten extra zuurstof geven. We willen af van een beleid dat liever comfort afneemt dan comfort biedt. De mobiliteit moet slimmer in plaats van trager. Wij willen kansen geven aan het kostbare weefsel van het Vlaamse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ...
Nieuwe thuis voor nieuwkomers
De instroom van mensen uit verre landen en zelfs uit andere werelddelen zorgt in een centrumstad als Roeselare voor een grote uitdaging. Een permissief beleid zet de deur open voor misbruiken en onbegrip bij de bevolking. Met N-VA zetten we daarom alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal. Zo wordt hun stad of gemeente niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis.
We beheren onze stad zoals we ook met ons eigen geld omspringen
Het verhaal van de N-VA is ook een verhaal van bestuurders die de stadsfinanciën voorzichtig en zorgvuldig beheren. Die dus niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Dat beleid moet ook welvaart creëren voor alle inwoners. Vlaamse welvaart. Dat vraagt een kerntakendebat en een slanker overheidsapparaat. Een sterk lokaal bestuur moet een meetbaar en wendbaar beleid kunnen voeren. Efficiënt en goed gemanaged.
De overheid is niet de oplossing voor alle problemen
Het kostbare sociale weefsel wordt van onderuit opgebouwd, niet van bovenaf opgelegd. Om een degelijk gemeenschapsgevoel tot stand te laten komen, is een dragende basis nodig. Gezinnen, actieve senioren, een geëngageerde jeugd, werkende mensen, verenigingen … zijn essentieel voor de opbouw van onze samenleving.
N-VA pleit voor een samenleving die vrij is en waarin bijgevolg koepels, structuren en zuilen niet als graaiende tussenniveau’s publieke middelen afromen. Maar ook voor een samenleving die verantwoordelijkheid opneemt en de mensen zoveel mogelijk zelf keuzes doet nemen in plaats van ze uit handen te geven aan een overheid die daarna hun leven dirigeert. En die vrijheid en verantwoordelijkheid gaat dan weer gepaard met rechten en plichten. Werken aan een goede samenleving is dan ook een taak van de burgers zelf. We moeten durven voor de eigen deur te vegen, letterlijk en figuurlijk.
Veilige thuis
Het verhaal van de N-VA is een verhaal van steden en gemeenten waarvoor veiligheid een absolute kerntaak is zodat de inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze gemeenten staan in voor de veiligheid van hun burgers. Ze stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle instrumenten in de ze daarvoor tot hun beschikking hebben. Overlastproblemen laten we niet etteren, maar pakken we krachtdadig aan. De uitwassen van het criminele circuit binnen de reguliere economie bestrijden we via bestuurlijke handhaving.
Bevorderen, niet betuttelen
Zowel burgers, verenigingen als overheidsbesturen kreunen onder de regeldrift. Ons stadsbestuur moest daarvoor te veel extra ambtenaren aanwerven of een beroep doen op externe consulenten.
Maar iedereen legt de schuld bij een ander : de ene keer is het een gevolg van een Vlaamse overheidsbeslissing, dan weer van de federale regering of “moet het van Europa’. Ook de lokale besturen ontwikkelen op hun beurt de neiging om de regellast door te schuiven naar de gemeenschap. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, en niet proberen de schuld of de last bij een ander te leggen. Misschien moeten we ook in Roeselare kijken om zaken eenvoudiger te maken en regeltjes te schrappen in plaats van er bij te maken?
Subsidies, premies en een planmatige aanpak zijn noodzakelijk maar mogen het gemeenschapsleven niet verstikken. Deze beleidsinstrumenten kunnen alleen maar gebruikt worden indien ze een duidelijke meerwaarde genereren. Subsidies moeten de werking van verenigingen bevorderen, ze mogen niet het doel op zich worden van verenigingen.
Welvarende thuis
Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. N-VA wil ruimte geven aan ondernemen en van onze steden en gemeenten een welvarende thuis maken. Het is belangrijk dat ons stadsbestuur soms een ‘neen’ zegt, maar het is nog belangrijker dat we soms ook ‘ja’ durven zeggen. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen. N-VA wil armoede bestrijden maar niet door eindeloos en uitzichtloos geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Maar het weze ook duidelijk: Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.
Thuis in Vlaanderen
In een stad die door N-VA bestuurd wordt, moeten Vlamingen zich thuis voelen.
Daarom is het noodzakelijk dat iedereen dezelfde taal spreekt. Taal verbindt ons allen. Wie geen Nederlands kent, snijdt zich af van de gemeenschap en ontzegt zich kansen. We moeten blijven inzetten op taalkennis. De kennis van onze taal is voor veel mensen nog steeds het middel tot sociale promotie. Maar ook in contacten tussen de overheid en de burger is taalgebruik essentieel.
Hoe uitdagend en complex het ook is, we moeten de veiligheid van onze burgers blijven garanderen. Als we ons thuis willen blijven voelen, moeten we onze tradities en waarden blijven koesteren. In plaats van hen omwille van de moderniteit overboord te kieperen, moeten we onze burgers ankers aanbieden en onze Westerse manier van leven beschermen.
Veiligheid
Hoofdstuk 1 : VEILIGHEID
In een samenleving die ‘vrijheid’ als haar hoogste goed koestert, heeft de overheid de plicht de veiligheid van de hele bevolking te verzekeren. De samenleving verwacht van de overheid oplossingen voor veiligheidsrisico’s, zoals georganiseerde misdaad, terrorisme, (gewelddadig) extremisme, cybercriminaliteit en ernstige overlast in de openbare ruimte.
De overheid moet daartoe zowel preventieve als repressieve maatregelen opnemen. Preventie betekent ook dat de voedingsbodems voor criminaliteit, zoals kansarmoede en langdurige werkloosheid, worden weggewerkt. In het zonale veiligheidsplan van de politie moet precies worden aangegeven welke problemen zich binnen de betrokken gemeente(n) stellen en hoe ze worden aangepakt.
Daarbij mag de aandacht niet enkel gaan naar grote criminaliteit en grote netwerken, integendeel ook de zogenaamde kleine criminaliteit mag niet worden onderschat of terzijde worden gelaten. Indien nodig pleit de N-VA voor een nultolerantie inzake kleine criminaliteit en overlast.
Veiligheid is uiteraard een kwestie van ‘meer blauw op straat’, maar ook van burgers die hun verantwoordelijkheid voor zichzelf, voor elkaar en samen met anderen, opnemen.
Meer blauw op straat
N-VA wil zichtbare politiepatrouilles met de fiets in het centrum. Fietsen mogen er niet enkel zijn voor de wijkagenten.
We willen de functie van de wijkagent opwaarderen. Nog altijd zijn er te veel inwoners die hun wijkinspecteur niet kennen of nooit ontmoet hebben. Maar evenzeer zijn er ook te veel wijkinspecteurs die veel inwoners van hun wijken niet kennen. De wijkinspecteur moet de situatie in de wijken zo goed mogelijk kennen en daarmee problemen zo vroeg mogelijk ontdekken en oplossen. Daarom moet de wijkinspecteur nog meer en nadrukkelijker dan nu aanwezig zijn. Om dat mogelijk te maken, moeten de kerntaken en de uit te besteden taken van de wijkinspecteur opnieuw bekeken worden. Er moeten ook bijkomende wijkinspecteurs komen in functie van de bevolkingstoename en desnoods moeten de wijken ook herverdeeld worden.
We hanteren de methode van VIP (Very Irritating Policing) tegen hardnekkige veroorzakers van overlast en tegen drugsdealers, zelfs tegen de kleine garnalen. Extra aandacht voor stationsgebouw, stationsomgeving, Grote Bassin en Kleine Bassin en bepaalde zogenaamde 'mijdplaatsen'. Zie ook de drugsbestrijding in Antwerpen die in 2014 al van VIP sprak. Ook het persbericht van de stad Roeselare van juni 2024 over de vernieuwde stationsomgeving vermeldde letterlijk : “Overlast gedrag wordt niet meer getolereerd en wordt aangepakt volgens het principe van “VIP”, wat staat voor “very irritating police”. Dat kan gepaard gaan met fouilleringen en bestuurlijke arrestaties. Indien noodzakelijk zullen individuele plaatsverboden ingesteld en opgevolgd worden.” https://www.hetnieuwsvanwestvlaanderen.be/vernieuwd-stationsplein-van-ro...
De politie staat ten dienste van de burger. De kwaliteit van de dienstverlening moet verbeteren
Politie wachtpost in het stationsgebouw opwaarderen.
Ofwel kiezen we ervoor dat het politiekantoor in het stationsgebouw snel en dienstbaar toegankelijk is voor de burger, ofwel kiezen we dat enkel de Kwadestraat toegankelijk is voor het publiek. N-VA heeft er altijd tegen gestreden dat het kantoor enkel tijdens de kantooruren open is, bovenop een slechte ligging. Vanaf 1 september 2024 zal de personeelsbezetting worden verhoogd op woensdagnamiddag en zaterdagnamiddag en zal er ook op maandagavond een aangifte kunnen gebeuren. Dat is nog steeds te weinig voor N-VA. Wij willen dat er elke dag tot 20.00 uur aangifte kan gebeuren in de politiepost station, en op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur.
“24/7” open. Ook het hoofdkantoor in de Kwadestraat moet dienstbaarder en vriendelijker bereikbaar zijn. Voor N-VA moet dit 24/7 toegankelijk zijn voor iemand die in nood is of een aangifte wil doen. Niemand die slachtoffer is geworden van een misdrijf, een ongeval of een ongeluk zou mogen weggestuurd worden van de voordeur.
De permanentie moet verzekerd zijn, niet alleen tijdens de gewone kantooruren, maar ook op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.
De burger moet in bepaalde gevallen de onmiddellijke mogelijkheid tot aangifte hebben en niet afgescheept worden om eerst een afspraak te maken of enkel digitaal aangifte te doen.
Camera’s als hulpmiddel
In 2014 waren er amper 8 camera’s in Roeselare, in 2018 88. In 2024 is dit al toegenomen tot 194. Ze zullen hun dienst uiteraard al bewezen hebben voor de interventies van politiepatrouilles. Maar bij de bevolking leeft niet het idee dat de veiligheid nu fel verhoogd is. Door in de gemeente- en politieraad steeds meer camera’s bij te plaatsen, lijkt het idee te ontstaan dat het inzetten van instrumenten belangrijker is dan het boeken van resultaat. Is het economisch en operationeel optimum al bereikt? Hebben bijkomende camera’s nog wel voldoende nut tegenover de kostprijs? Evaluatie inzetten over het rendement van bijkomende camera’s.
Hebben we niet meer nood aan een ander soort camera’s dat misdrijven beter detecteert, zoals warmtecamera’s, drones, … ?
Ook meer gebruik van bodycams, nu de wetgeving hierover in 2024 onduidelijkheden heeft weggewerkt.
N-VA blijft voorstander van een schild van vaste en mobiele ANPR-camera’s rond de stad. Want Roeselare blijft kwetsbaar voor grens- en andere criminaliteit. Veel politievoertuigen zijn uitgerust met mobiele ANPR-camera’s maar vaste ANPR-camera’s komen hier nauwelijks voor. Mechelen heeft meer dan 100 vaste ANPR-camera's op meer dan 40 locaties aan de in- en uitvalswegen van de stad. Ook Lier, Dendermonde, Turnhout, Aalst, Affligem, … hebben op cruciale invalswegen vaste ANPR-camera’s geplaatst. N-VA Roeselare wil daarom ook vaste camera's met nummerplaatherkenning (ANPR) plaatsen aan de invalswegen en aan de afritten van de E403. Deze ANPR-camera’s worden dan verbonden met Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) met alle informatie over verdachte, gestolen, niet gekeurde en niet verzekerde voertuigen.
Doortastend Anti-Drugsbeleid
Door de zichtbare aanwezigheid van ‘Flakka’-dealers en -verslaafden in de nabijheid van de Grote Markt, kreeg Roeselare begin 2024 plots de naam van de Flakka-hoofdstad van het land te zijn. In 2023 maakte de N-VA al gewag van het probleem op de gemeenteraad en herhaalde dit daarna nog meerdere keren. We kunnen er niet om heen, drugs zijn bijzonder aanwezig in Roeselare. Niet enkel Flakka. Ook speed, cocaïne, pillen, cannabis enz. De cijfers van PZ RIHO m.b.t. gebruik, bezit en handel in drugs nemen niet af, wel integendeel.
Ook AZ Delta en andere ziekenhuizen in West-Vlaanderen melden een sterke toename van problemen met flakka-gebruikers.
De visie van de N-VA ten opzichte van drugs is duidelijk: wij streven naar een drugsvrije samenleving. Om dat te bereiken is voorkomen beter dan genezen. N-VA is tegen een gedoogbeleid en tegen het feit dat het parket sommige kleine hoeveelheden niet meer vervolgt. Dat staat haaks op ontrading. In veel gevallen leidt drugsgebruik bovendien tot overlast, geweld, diefstal of ander crimineel gedrag.
Wij vinden drie tendensen onrustwekkend :
- De stationsomgeving en in ook bepaalde risicobuurten (Ronde kom, Sint-Elooisplein, Grote Bassin) blijven buurten waar drugs zeer aanwezig zijn. Zeker na 18 uur en wanneer er geen politie te zien is …
- In de directe nabijheid van scholen wordt volop gedeald. Schoolgaande kinderen zouden op hun weg van en naar school moeten afgeschermd worden van en beschermde worden tegen dealers.
- Het gedoogbeleid rond kleine hoeveelheden cannabis (en andere drugs) zorgt ervoor dat veel jongeren verkeerd denken dat drugs noch schadelijk noch illegaal zouden zijn.
We zetten zowel in op preventie, op repressie als hulpverlening.
- De preventie heeft 2 doelstellingen, namelijk het voorkomen van drugsgebruik en het vermijden van problemen die met drugsgebruik kunnen gepaard gaan.
- Preventie werkt op drie pijlers, namelijk: 1* Educatie: door iedereen goed te informeren en sociaal weerbaar te maken; 2* Regelgeving: door ervoor te zorgen dat de omgeving voldoende mogelijkheden biedt, zodat vluchten in drugs niet hoeft; 3* Interventie: door de aanmaak en handel in drugs te bestrijden en te bestraffen, repressie is immers ook preventie. Het werkt niet alleen ontradend. Ook elke in beslag genomen gram drugs is een gram die niet meer kan worden gebruikt.
- De preventie geeft extra aandacht aan onze schoolgaande jeugd, aan etnisch-culturele minderheden, aan laaggeschoolden en aan situaties van maatschappelijke achterstelling.
- Al meer dan 10 jaar vernemen we dat verschillende scholen weinig tot niet meewerken aan (anti-)drugsacties van de politie (in burger) op school, vermoedelijk uit vrees voor imagoschade. Maar de feiten tonen aan dat geen enkele school drugsvrij is! Daarom willen we dat elke school meer aandacht besteedt aan de drugspreventie en drugsgerelateerde problemen bij jongeren. De stad, de drugspreventiemedewerker van het Welzijnshuis, de politie en de hulpverlening zullen hiervoor meerjarige programma’s met informatie- en ontradingslessen, en (anti-)drugsacties, … opzetten waarbij scholen systematisch en actief verzocht worden mee te werken.
- Ook in verschillende horecazaken is drugs inmiddels aanwezig. Het stadsbestuur, de politie, de drugspreventiemedewerker, en de hulpverlening moeten samen met uitbaters van horecazaken informatie uitwisselen alsook sensibiliseren voor veilig en gezond uitgaan (ook met betrekking tot alcoholgebruik) en procedures afspreken rond ‘Eerste Hulp Bij Drugsincidenten in het Uitgaansleven’.
- N-VA Roeselare wil op niveau van Midwest, een intergemeentelijk overleg over drugs dat het (anti-)drugsbeleid vormgeeft en dat het overleg organiseert tussen alle betrokken partners (hulpverlening, preventie, parket, politie, stedelijk beleid, apothekers, bevolking…). Door middel van beheersovereenkomsten en uitvoeringscontracten met projectuitvoerders, het aansturen van overleg, het verzamelen en delen van informatie en het opvangen van signalen moet de preventie ook proactief, dynamisch en permanent actief blijven. Het moet de versnippering en verkokering ook tegengaan.
- De politie en het parket moeten nog nauwer en minutieuzer samenwerken in het repressiebeleid. Zonder medewerking van het parket is elke politieactie nutteloos en kan het zelfs tot frustratie en actiemoeheid leiden. De burgemeester, de politie en het parket moeten samen beleidslijnen afspreken die drugs op geen enkele wijze tolereren in Roeselare.
- N-VA wil dat de politie aan schoolpoorten, aan uitgaansgelegenheden, aan Trax en aan de stationsomgeving, tijdens evenementen en op diverse plaatsen op het openbaar domein regelmatig controleacties doet, al dan niet met drugshonden.
- Het lokaal drugsbestrijdingsbeleid richt zich traditioneel op de grote structuren, geldcircuits en netwerken. Maar daar heeft de lokale bevolking niet altijd een boodschap aan. N-VA wil veel meer aandacht schenken aan kleine straat- en thuisdealers en aan drugsgebruikers. Het ontmantelen van grote drugsnetwerken mag niet ten koste gaan van het herstellen van een goede buurt en een veilige en ordentelijke samenleving. De politie moet alle “verdachte” woningen waarvan vermoed wordt dat ze gebruikt of bewoond worden door drugsverslaafden en drugsdealers in kaart brengen. Door kort op de bal te spelen en met de techniek van ‘Very Irritating Policing’ moeten politie en parket het de lokale detailhandelaars in drugs lastiger maken en daardoor de drugshandel verstoren en het drugsverkeer verminderen.
- Hulpverlening is belangrijk. De N-VA beschouwt drugsgebruikers niet als slachtoffer, maar wel als patiënt: iemand die op weg moet worden geholpen naar een drugsvrij bestaan. Verslaving is een vorm van ziekte. Verslaafden hebben het recht om geholpen te worden, maar ook de plicht om aan hun behandeling mee te werken. De hulpverlening moet zoeken naar genezing, niet naar vrijblijvende begeleiding. Verslaafden/gebruikers moeten hulp krijgen om van drugs af te geraken. Het gaat hierbij niet enkel om de drugsgebruiker zelf maar ook om de familie en directe omgeving. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de eerstelijnszorg: huisartsen, apothekers, psychologen, maatschappelijke werkers, … parket kon daarbij kiezen voor korte proefzorg (enkel doorverwijzing) of lange proefzorg (zowel doorverwijzing als opvolging).
Illegaliteit kan niet toegestaan of gedoogd worden
Het illegaal verblijf op het grondgebied is een misdrijf, strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal drie maanden (artikel 75 Vreemdelingenwet). Maar in de praktijk ziet het er helemaal anders uit. Niet alleen worden er geen straffen meer uitgesproken; illegaal verblijvende vreemdelingen worden te gemakkelijk getolereerd. De N-VA is geenszins voorstander om alle vreemdelingen zonder wettig verblijf als criminelen te kwalificeren. Louter omwille van dat illegaal verblijf, is het ook niet wenselijk dat deze mensen in de gevangenis zouden moeten worden opgesloten. Maar afzijdig blijven, illegaal verblijf faciliteren en tolereren is evenzeer onwenselijk. Vermits mensen met illegaal verblijf geen recht hebben op een werkloosheidsvergoeding, leefloon of een normaal arbeidscontract, moeten ze hun inkomsten elders halen. In het beste geval is dat dan uit zwartwerk, in het slechtste geval uit criminaliteit… Mensen die illegaal op het grondgebied verblijven, zijn soms ook slachtoffer van uitbuiting.
- Van zodra dat mogelijk is, wil N-VA dat het stadsbestuur en de politiezone informatie over mensen in illegaal verblijf inwinnen. Dat gaat o.a. over het nemen van vingerafdrukken van personen die illegaal verblijven in Roeselare, zodat hun opgegeven identiteit kan geverifieerd worden en hun gegevens doorgegeven kunnen worden naar de Federale gegevensbank en naar de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Ook de wijkinspecteur is hier een belangrijke schakel. Uit contacten met de betrokkene zelf kan hij belangrijke informatie verzamelen. Dat kan ook nuttig zijn in de strijd tegen schijnhuwelijken of schijn-wettelijke samenwoning.
- Artikel 77 van de Ministeriele omzendbrief van 7 oktober 1992 betreffende het houden van de bevolkingsregisters, legt aan het gemeentebestuur de verplichting op om actief zowel de mensen op te sporen die in de gemeente hun hoofdverblijfplaats hebben, maar er niet ingeschreven zijn, alsook de personen op te sporen die er wel ingeschreven zijn maar hun hoofdverblijfplaats elders hebben. Mensen kunnen om verschillende redenen hun adres vestigen op een plaats of dat niet doen. Het kan uiteraard gebeuren uit vergetelheid of geen kennis hebben van de wetgeving hieromtrent. Nogal veel gebeurt het om een hogere sociale uitkering te verkrijgen of om schuldeisers te verschalken. Het kan ook zijn omdat men in een illegaal verblijfstatuut verkeert of dat men meewerkt aan schijn-samenwonen of een schijnhuwelijk. In de strijd tegen huisjesmelkers, matrassenverhuur, schijnhuwelijken, fictieve domiciliëring, sociale en fiscale fraude enz. is de domiciliecontrole door de lokale politie een bijzonder belangrijk instrument. Voor N-VA is het onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied van de stad aanwezig is. In sommige appartementen en woningen verblijven in werkelijkheid een veelvoud van het aantal mensen dat er gedomicilieerd is. Daarom wil de N-VA dat de burgemeester samen met de politie een kader en een plan van aanpak zou vastleggen voor gerichte domiciliecontroles. Om hen hierin te adviseren, kunnen ze beroep doen op wijkwerkers, straathoekwerkers, wijkagenten, wijkbewoners, wijkagenten, deurwaarders, … voor zover zij door hun beroepsgeheim of andere redenen hierdoor niet gehinderd zijn.
- Aangezien domiciliefraude de basis kan zijn voor het verkrijgen van onterecht hoge uitkeringen, wil N-VA ook onderzoeken in hoeverre bepaalde informatie met een protocol gedeeld kan worden met andere diensten voor wie de informatie – al dan niet gedeeltelijk - nuttig kan zijn. Het gaat hierbij over de arbeidsauditeur, de RVA, het OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel en het Sociaal Verhuurkantoor.
Fietsdiefstallen
- Fietsdiefstallen nemen opnieuw sterk toe. Toch moeten we beseffen dat we wellicht over onvolledige cijfers beschikken, wat een onderschatting van het fenomeen fietsdiefstal impliceert.
- We plaatsen een aantal fietskluizen op strategische plaatsen (bijv. aan de Sint-Amandskerk, aan dichtbevolkte wooncomplexen, aan recreatieve knooppunten). Ze bieden een alternatief voor bewaakte of onbewaakte fietsenstallingen.
- Dankzij een nieuw wettelijk kader kan de politie sedert januari 2024 veelvuldig lokfietsen met GPS-trackers inzetten zonder dat daarbij omslachtige BOM (Bijzondere Opsporingsmethodes)-procedures aan te pas komen. N-VA Roeselare wil dit veel meer inzetten.
- We werken samen met scholen en verenigingen om de fietsen van personeelsleden en leerlingen te laten labelen. Doelstelling : 90% van de fietsen moet gelabeld kunnen worden.
- Ook bij sportclubs en socio-culturele verenigingen zetten we samenwerkingen op om gegroepeerde labeling van fietsen te organiseren.
Cybercriminaliteit bedreigt te veel mensen en organisaties
- In een samenleving die steeds sneller het pad inslaat van digitalisering, nemen de risico’s van online criminaliteit ook steeds meer toe. Niet iedereen is even bewust van de risico’s die men via e-mails, internet en digitale toepassingen loopt. Achteloosheid en naïviteit kunnen soms verstrekkende financiële aderlatingen veroorzaken bij goedmenende burgers.
- Via filmpjes, lezingen en infosessies zetten we sterk in op sensibilisering rond cybercriminaliteit.
- Tegelijkertijd proberen we met laagdrempelige initiatieven en infobrochures voor omschreven doelgroepen mensen zich beter te laten beschermen tegen cybercriminaliteit.
- Slachtoffers van cybercriminaliteit laten we niet zomaar aan hun lot over. Ze moeten beter worden begeleid door de politie of andere diensten.
Bestuurlijke handhaving
- Georganiseerde criminaliteit, zoals drugsproductie en -handel of het witwassen van crimineel geld via legale activiteiten is vaak sterk verankerd op het lokale niveau. De financiering gebeurt niet zelden via dekmantels zoals kapsalons, sishabars, eethuizen, café’s, valse krantenwinkels, … Daarnaast zijn er ook massagesalons en clubhuizen van 1%-motorbendes, die soms de spil zijn van illegale en criminele activiteiten.
- Nieuwe Vlamingen zijn niet altijd voldoende op de hoogte van onze gebruiken en verwachtingen. Zij kennen ook nog niet direct voldoende Nederlands om het Stedelijk Politiereglement te kunnen lezen en begrijpen. Daarom moet er voor hen een sensibiliserend en preventief luik komen waarbij overheidsdiensten en experten, samen met mensen van allochtone afkomst als ervaringsdeskundigen en rolmodellen, kunnen uitleggen hoe de wetgeving in elkaar zit en wat mag en niet mag.
- Het stadsbestuur zal alle nodige (interne en externe) procedures ontwikkelen om maximaal - uiteraard binnen de grenzen van de Privacywet - de nodige relevante informatie te verzamelen. Via de KBO (Kruispuntbank Ondernemingen) zal ze openbare informatie raadplegen met betrekking tot actieve ondernemingen en rechtspersonen (bijv. vestigingseenheden, aandeelhouders, jaarrekeningen, eventueel personeelsbestand). Daarnaast beschikt het stadsbestuur zelf over heel wat bruikbare informatie en data (bijv. het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister, sociale huisvesting, kadastrale gegevens, stedenbouwkundige vergunningen, …). Het is aan het stadsbestuur om de nodige structuren in het leven te roepen om al die informatie zoveel mogelijk geïntegreerd te beheren.
We moeten in Roeselare nog meer instrumenten van bestuurlijke handhaving gebruiken. Hiermee kunnen we frauduleuze zaken en georganiseerde criminaliteit beter voorkomen en aanpakken (bijv. het intrekken van vergunningen, …).
Indien de omstandigheden dit toelaten, moet de burgemeester zo snel mogelijk een inrichting tijdelijk bestuurlijk sluitenbij duidelijke aanwijzingen dat er drugs worden verkocht, afgeleverd of dat het gebruik ervan wordt vergemakkelijkt.
De burger betrekken
- Oproep naar de buurten/woonwijken met het opstarten van Buurt Informatie Netwerken. Een Buurtinformatienetwerk, kortweg BIN, is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers, de lokale politie en de bestuurlijke overheden met de bedoeling informatie uit te wisselen volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan. Een BIN oprichten verloopt volgens een aantal vaste stappen met vaste partners. Het BIN Kenniscentrum en de Algemene Directie Veiligheid & Preventie van de Federale Overheid stellen een starterspakket voor om de oprichting van een BIN in een stappenplan te begeleiden. Het is een vrij logge en omslachtige procedure. Na Limburg, telt West-Vlaanderen de minste BIN’s. Roeselare heeft er zelfs helemaal geen een. Maar echt veel inspanningen zijn hiervoor niet gebeurd. N-VA wil dat de stad samen met de politiezone RIHO minstens om de drie jaar een uitgebreide oproep doet en een informatievergadering organiseert.
- Waar een BIN eerdere zware procedures kent, kan de oprichting van bijkomende BPN (Buurt Preventie Netwerken) een alternatief bieden. Een buurtpreventienetwerk is een groep van burgers die in dezelfde buurt wonen (een duidelijk afgebakend gebied) en verdachte situaties willen signaleren via een WhatsApp-groep. Leden van een BPN verwittigen elkaar via WhatsApp van verdachte personen, voertuigen of handelingen nadat ze de politie verwittigd hebben. Roeselare telt er momenteel vijf. N-VA wil alleszins inwoners stimuleren om er bijkomende BPN op te richten.
- De stad en de Politiezone organiseert jaarlijks meerdere sensibiliseringsinitiatieven. Op informatieavonden kan men goede en slechte voorbeelden tonen, maar ook mensen erop wijzen dat ze ook zelf initiatieven kunnennemen om de veiligheid van hun woonst, voertuig of omgeving te verbeteren.
Preventie
- De Politiezone RIHO zorgt dat een techno-preventief adviseur aan inwoners gratis en vrijblijvend advies geeft over inbraakbeveiliging op basis van concrete bouwplannen van een architect.
- De Politiezone RIHO zal ‘Certificaten Inbraak Veilig’ uitreiken. Ze volgt daarmee het voorbeeld van meerdere Politiezones in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, waarbij 3 stappen moeten worden genomen, alvorens een ‘Certificaat Inbraak Veilig’ zichtbaar aan de gevel wordt opgehangen. Dit Certificaat is gebaseerd op het Nederlandse 'Politiekeurmerk Veilig Wonen'. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat huizen die voorzien zijn van zo’n certificaat tot 90% minder kans hebben op een inbraak.
Intrafamiliaal geweld, homofoob geweld en religieus extremisme
- We werken nog meer aan bewustmaking rond het thema intrafamiliaal geweld. We gaan na hoe we permanent kunnen sensibiliseren rond het thema en hoe we daders kunnen confronteren met hun gedrag.
- We ontwikkelen een actieplan tegen gaybashing en homofoob geweld. De prioriteit zal in eerste instantie liggen op het in kaart brengen van het fenomeen en het organiseren van een toegankelijker meldingssysteem.
- Roeselare is niet gespaard van de risico’s op gewelddadig religieus extremisme. In 2021 werden twee Palestijnen gearresteerd die springstof in huis hadden. In 2023 Tjetjenen die een aanslag wilden plegen. Ook in Roeselaarse scholen komen frequent onrustwekkende boodschappen van radicaliserende moslimjongeren. Daarom moet de samenwerking tussen politie, het Sociaal Huis, justitie, onderwijs, en andere betrokken diensten worden opgedreven om de gegevensuitwisseling over mogelijke radicaliserende jongeren te verbeteren.
- Voor haatpredikers komt er een onverbiddelijke nultolerantie. Verenigingen die met hen samenwerken worden aangepakt en zo nodig vervolgd. We kijken of het mogelijk is om de locaties te sluiten.
Hulpverleningszone Midwest
- De brandweer is een belangrijke schakel in het veiligheidsbeleid. De bevolking, de bedrijven, de verenigingen en de instellingen in onze stad moeten kunnen rekenen op een adequate hulpverlening. Daarnaast heeft de brandweer ook preventieve taken, o.m. sensibilisering en educatie. Degelijk materiaal, voldoende personeel en permanente inzetbaarheid zijn sleutelbegrippen voor de brandweerzorg in onze stad.
- We onderzoeken of de huidige brandweerkazerne op lange termijn ook de beste uitvalsbasis voor onze hulpverleningszone blijft.
- We stimuleren inwoners om vrijwilliger te worden in de brandweerpost van Roeselare. Het stadsbestuur kan hier een brugfunctie vervullen door actief promotie te voeren en de burgers in contact te brengen met lokale overlegplatformen, zoals de jeugdraad.
Vrijwilligerskorps
- We richten een vrijwilligerskorps voor (jong-)volwassenen op. De bedoeling is dat deze vrijwilligers opleidingen volgen, om bij een noodsituatie, een ramp of een crisis de hulpdiensten bij te kunnen staan en de hen toegewezen taken degelijk te kunnen uitvoeren. Op die manier kunnen Roeselaarnaars de hulpdiensten bijvoorbeeld bijstaan in noodsituaties zoals tijdens overstromingen of acute crisissituaties. Niet alleen in Roeselare, maar ook elders. Dat kan dan via www.kanikhelpen.be
Mobiliteit en openbare werken
Hoofdstuk 2 : MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN
Geen thema dat de mens meer beroert dan mobiliteit en openbare werken. We hebben er allemaal ook dagelijks mee te maken.
Wetende dat elke stad/gemeente haar eigen kenmerken en behoeften heeft, is N-VA Roeselare geen voorstander van het STOP-principe omdat dat een hiërarchische volgorde bepaalt van hoe we ons zouden moeten verplaatsen. Moeten is dwang en dat is zelden goed. Elke vorm van mobiliteit zou beter op een uitgebalanceerde manier verlopen. N-VA Roeselare kiest niet tegen bepaalde vervoersmiddelen, maar wel vóór de beste oplossingen, met respect voor de individuele keuzevrijheid. Uiteindelijk zijn wij allemaal wel eens te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de wagen onderweg.
De feiten bevestigen onze visie. Er zijn 33.777 wagens in onze stad. 93% van de Roeselaarse gezinnen bezit minstens één wagen, het hoogste in Vlaanderen, en amper 24% heeft een abonnement op openbaar vervoer, het laagste in Vlaanderen. De wagen is daarom – meer dan in alle andere centrumsteden - het belangrijkste vervoersmiddel voor de Roeselaarse gezinnen. Ook het gebruik ervan voor het belangrijke woon-werk- en werk-schoolverkeer is dominant voor 79% van de inwoners. We moeten bijgevolg niet lukraak oplossingen kopiëren van andere steden die merkelijk andere kenmerken hebben.
In de periode 2013-2018 heeft het stadsbestuur 30 kilometer fietspaden en 7 kilometer fietssuggestiestroken aangelegd. Voor de huidige periode stonden 100 kilometer fietsveilige wegen op het programma, maar dat zijn vooral met verf geschilderde fietssuggestiestroken en fietsstraten, en geen echte veilige fietspaden. We willen vanzelfsprekend investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer. Op bepaalde hoofdassen en invalswegen is fietsen vrij gevaarlijk omdat er geen fietspaden zijn, omdat ze te smal zijn of omdat ze vlak naast de rijweg liggen en automobilisten er op enkele decimeter naast de fietser hoge snelheden kunnen ontwikkelen. Als N-VA zijn we een grote voorstander van de uitbouw van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk, als we de fiets als een echt volwaardig alternatief voor de auto willen krijgen. Maar een pestbeleid tegen auto’s, daar doen wij niet aan mee.
Het mobiliteitsprobleem kunnen we alleen oplossen door op verschillende vervoermiddelen tegelijk in te zetten. De N-VA wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer. Iedereen Mobiel dus.
Verkeersveiligheid moeten we ook meer aanpakken met gezond boerenverstand, eerder dan met betuttelende regeldrift.
Vlot bereikbaar
- We kijken voor de aanleg van parkeerplaatsen (parkings) langs de invalswegen en verbinden die met een shuttlebusverbinding naar het centrum en naar de Brugsesteenweg
- We nemen maatregelen zodat de vele files in Rumbeke-centrum komen te verdwijnen.
- We kijken voor een nieuwe mobiliteitsvisie rond de site Roelevard, de Stationsdreef en de Spoorweglaan. Het huidige kruispunt van de Beversesteenweg met de Sint-Amandsstraat en Stationsplein blijft een vervelend knelpunt. N-VA Roeselare wil ook dat alle eigenaars van een woning of pand aan de Stationsdreef - kant spoorweg - een uitweg kunnen krijgen naar de Spoorweglaan. Hierdoor zullen meer eigenaars op eigen terrein kunnen parkeren i.p.v. op het openbaar domein van de Stationsdreef. Het openbaar domein kan dan eventueel wat onthard en met meer beplanting ingevuld worden.
- Nu er een nieuwe campusschool komt die VISO verplaatst naar en samenbrengt met het huidige Barnum, alsook nog op de site van de Belastingen een nieuwe ontwikkeling zal komen, maken we een mobiliteitsvisie voor de omgeving rond de Ronde Kom.
Goede doorstroming
- N-VA pleit voor een forse inkrimping van de algemene zone 30 in Roeselare en in Rumbeke. Een 24/7/365 zone 30 zorgt tijdens de daluren en in de vakanties voor milieubelastende, onnatuurlijke en onnodige vertragingen van het autoverkeer. N-VA kiest ervoor om dynamische zones 30 in te voeren en met gebruik van slimme verkeerslichten -en borden in de binnenstad de zone 30 tot welbepaalde plaatsen en tot piekmomenten te beperken.
- Na een proefopstelling in 2022 werd de knip aan het station in 2023 gedeeltelijk ongedaan gemaakt. Sindsdien is het opnieuw mogelijk om tijdens de daluren en in één richting naar de rotonde aan de Beversesteenweg en Sint-Amandsstraat te rijden. N-VA wil nu de knip helemaal ongedaan maken, dus ook tijdens de daluren, weliswaar geregeld met verkeerslichten om conflicten met busverkeer te vermijden.
- We kijken welke maatregelen we kunnen nemen om het verkeer tussen de deelgemeenten en het centrum vlotter te laten gebeuren.
- Met het voorbeeld van de Expressweg te Brugge voor ogen, vragen we aan het Agentschap Wegen en Verkeer om de mogelijkheden en wenselijkheden te onderzoeken om een vlottere en veiligere doorstroming van het verkeer op de kruispunten aan de R32 rond Roeselare te krijgen, bij voorkeur door gebruik te maken van ongelijkgrondse kruisingen, en daarvoor een plan van aanpak en een budget op te stellen. Uiteraard beseffen we dat het zowel technisch als budgettair niet eenvoudig zal zijn en dat het in de eerste 5 of 10 jaar nog niet zal uitgevoerd zijn. Maar als we vanaf nu niet hard blijven aandringen, zal het er ook nooit vanzelf komen.
- We optimaliseren de verkeersbewegingen op de Bruanebrug. Deze smalle brug bevindt zich tussen twee rode lichten en geeft soms conflicterende verkeersstromen. Het probleem werd al meer dan 10 jaar geleden in de gemeenteraad aangekaart. Voor de veiligheid zou het fietsverkeer meer gescheiden moeten worden van het autoverkeer. Maar ook een oplossing voor het auto- en vrachtwagenverkeer van en naar de E403 is nodig.
- We doen een grondige evaluatie en bijsturing van het circulatieplan in Rumbeke met aandacht voor alle weggebruikers.
- We proberen het winkelkerngebied te ontlasten door het doorgaand verkeer te verminderen en de soms lange files van aan de Sint-Michielskerk over de Ooststraat tot aan de Jan Mahieustraat te vermijden. Momenteel hebben de bezoekers die vanuit het zuiden, dus via de Meensesteenweg of de Zuidstraat, het centrum van Roeselare binnen rijden, nog altijd geen alternatief dan door het stadscentrum heen te rijden naar een parkeerplaats of parking. Daarom blijven we voorstander van een extra parking of parkeergebouw in de buurt van de Sint-Michielsstraat, Zuidstraat of Polenplein.
- We zijn er tegenstander van om de Grote Markt autovrij te maken zolang er geen alternatieven zijn voor de weggevallen parkeerplaatsen en voor de noodzakelijke kortparkeerplaatsen. Nu er geen parking onder het nieuwe stadhuis is gekomen en er ook geen parkeergebouw gekomen is in de Zuidstraat of Meensesteenweg, is het probleem van de weg te nemen parkeerplaatsen nog steeds onopgelost.
- We willen de eenrichtingsregeling in de Honzebroekstraat dusdanig aan te passen dat de toegang van het kruispunt met de Beekstraat tot de parking Heilige Godelieve kerk in beide richtingen mogelijk wordt, wat kan door over een afstand van een tiental meter tweerichtingsverkeer toe te staan. Het vermijdt een lange omweg om die parking te bereiken.
Veilig voor alle weggebruikers
- We maken meer echte fietsveilige wegen, namelijk afgescheiden fietspaden op invalswegen zoals de Hoogleedsesteenweg, Ieperstraat, Ardooisesteenweg en Beversesteenweg. De tussenstrook tussen de rijbaan en het fietspad wordt bij voorkeur ingevuld met grasstroken, een haag en bomen.
- Fietssuggestiestroken laten we slechts nog in een beperkt aantal gevallen toe en dan nog in uiterste nood bij gebrek aan alternatief. Eigenlijk vinden wij fietssuggestiestroken geen veilige en deugdelijke wegen voor fietsers.
- We beperken de fietsstraten tot het absolute minimum. We vinden het onveilig en onbehoorlijk om fietsers in smalle hoofdstraten als levende schilden in te zetten om het verkeer trager te doen rijden.
- Veel fietsers vinden het trouwens zelf niet veilig om te fietsen in fietsstraten die ook hoofdassen zijn. In plaats van hardnekkig vast te houden aan fietsstraten, en de auto’s er zelfs met strenge politieacties te controleren, willen we het aantal en de locaties van de fietsstraten herevalueren en reduceren. Indien mogelijk kiezen we wel voor een bij voorkeur afgescheiden fietspad.
- We willen natuurlijk ongevallen met fietsers vermijden. Maar dit mag geen alibi zijn om het stadscentrum meer autoluw of autovrij te maken. Veel ongevallen met fietsers hebben overigens weinig tot niets te maken met auto’s die tussen de 30 en 50 km per uur rijden, maar wel met andere redenen. 51% van de Roeselaarnaars vindt het overigens onveilig om te fietsen in Roeselare. Dat is meer dan het gemiddelde in Vlaanderen.
- Het aantal fietsdiefstallen en de zichtbare aanwezigheid van illegale activiteiten, zorgt voor soms voor een gevoel van onveiligheid waardoor mensen afkerig staan om een fiets op bepaalde plaatsen te stallen. We kijken daarom om een of meerdere overdekte betalende fietsenstalling te voorzien in het centrum van de stad. Daar worden dan ook laadpunten voor elektrische fietsen en lockers voorzien.
- Bij wegenwerken geven we beter en sneller wegomleidingen aan voor alle verkeer gedurende de volledige periode van de werken, met bijzondere aandacht de zwakke weggebruikers.
- We zorgen dat de schoolomgevingen zo veilig mogelijk zijn voor leerlingen, ouders en leerkrachten. In de voorbije jaren werden zowat aan elke school maatregelen hiervoor genomen, met bredere zebrapaden, voetpaduitstulpingen enz. Toch zegt slechts 45% van de Roeselaarnaars het veilig te vinden voor kinderen om zich alleen te verplaatsen naar school. Maar dat gaat uiteraard niet enkel over de schoolomgeving zelf, dan wel over het af te leggen traject.
- Voor wat de schoolomgeving in Beveren betreft : we zorgen voor de herinrichting van de Laagstraat, Schoolstraat vanaf huisnummer 24 en de Processiestraat als “fietsstraat”.
- In de handhaving zijn we streng voor de échte verkeersinbreuken, maar verkiezen geen heksenjacht te organiseren op de kleine overtreder. Het moet vooral gaan om echt onveilige toestanden weg te werken.
- We herbekijken vanuit verkeersveiligheid de mogelijkheid die fietsers enkele jaren geleden kregen om rijden in eenrichtingsstraten in beide rijrichtingen te mogen. In veel gevallen is de weg daar eigenlijk niet breed genoeg voor en ontstaan hierdoor gevaarlijke situaties, die we eigenlijk niet willen zien. N-VA kiest er dan voor om ofwel het tegen de (auto)rijrichting in rijden opnieuw te verbieden ofwel om aangepaste infrastructuurmaatregelen te nemen en de straat her in te richten. De Ooststraat is zo een voorbeeld.
- De huidige meerderheid heeft goedkeuring gegeven om een lastenboek op te maken voor de renovatie van de Spiraalbrug. Dat zou in 2025 kunnen starten. Maar N-VA stelt zich de vraag of we niet beter kiezen voor andere oplossingen en deze brug niet beter afbreken.
- Sedert 1 juli 2022 gelden nieuwe wettelijke regels voor E-steps. Zo mogen kinderen of jonge tieners (tot 16 jaar) niet langer met e-steps in het verkeer rijden en mag er maximaal één persoon op een e-step rijden. Dus geen meerijders of passagiers meer. We gaan de toepassing van die nieuwe wetgeving beter controleren.
- We zorgen voor een betere signalisatie van veilige fietsroutes.
- We zorgen voor meer veilige oversteekplaatsen met brede zebrapaden, goede signalisatie en bijkomende duidelijke verlichting en met aandacht voor mensen met een beperking.
Duurzame mobiliteit
- We rollen het plan voor voldoende publieke en semipublieke elektrische laadpunten in Roeselare verder uit, rekening houdend met de netcapaciteit. Semipublieke bevinden zich op privaat terrein, maar zijn minstens 10 uur per dag beschikbaar voor het publiek. In Roeselare zijn momenteel 769,5 laadequivalenten geïnstalleerd terwijl de behoefte voor 2025 ingeschat werd op 291. We hebben dus meer dan 2,5 keer de geschatte behoefte al gerealiseerd, en behoren hiermee tot de koplopers in Vlaanderen. (Bron : De Tijd 23 maart 2024)
- We onderzoeken of er al dan niet in samenwerking met verschillende andere steden en gemeenten binnen enkele jaren een co-creatief platform kan worden opgericht dat het aanbod van verschillende aanbieders van vervoer kan samenbrengen en dat verschillende vragers naar mobiliteit een goede en betaalbare invulling kan geven op hun behoefte. Aanvullend en misschien zelfs op termijn ter vervanging van het aanbod van De Lijn, willen we daarmee ook veel andere soorten van aanbieders (grootschalig en kleinschalig, voltijds of occasioneel, professioneel en niet-professioneel) samenbrengen in een multi-modaal platform.
- In China en de Amerikaanse steden San Francisco en Phoenix rijden al volledig zelfrijdende taxi’s rond. Elon Musk lanceerde de Robotaxi, Google startte met haar dochteronderneming Waymo en Amazon wil via haar dochterbedrijf Zoox met zelfrijdende robottaxi’s de concurrentie aangaan met onder meer Uber. In de eerste jaren moeten we dit soort voertuigen in Vlaanderen nog niet verwachten. Maar met het tekort aan taxi’s en de stroefheid van de stadsbussen in Roeselare, zien we er toekomst in en zouden we graag bij de eersten zijn om dergelijk aanbod in een afgebakend gebied in onze stad op te starten.
- We kijken of we de toegankelijkheid van deelfietsen in de deelgemeenten kunnen uitbreiden en kijken ook om het mogelijk te maken dat deelfietsen ook vanop randparkings worden aangeboden.
De fiets als volwaardig transportmiddel
- Voor alle soorten fietsen is het verplicht de lichten aan te hebben als het donker is, of als het zicht beperkt is tot 200 meter. Zonder licht in het donker rijden kan een fietser 58 euro boete kosten. Ondanks de jaarlijks terugkerende politieacties en sensibiliseringsacties van diverse politieke partijen, blijkt iedere keer opnieuw tussen de 25% en 30% van de gecontroleerde fietsers zonder licht te rijden. Dat is gevaarlijk voor de fietsers zelf, maar ook voor anderen die hen tegen komen in het verkeer. We stellen – zowel in de wintermaanden als in de zomermaanden - herhaaldelijke acties voor, eerst sensibiliserend, maar dan ook meer bestraffend.
- Ook bij fietsen is het verboden om zich met de mobiele telefoon in de hand in het verkeer te begeven. Ook hier zullen gelijkaardige herhaalde acties nodig zijn.
- We stimuleren het dragen van een fietshelm, en vragen hierbij de actieve medewerking van de Roeselaarse scholen
- Bij de inrichting van het openbaar domein, houden we steeds rekening met fietsers en andere trage weggebruikers. Zo voorzien we steeds voldoende fietsenstallingen en een vlot toegankelijk openbaar domein.
- Er is in de voorbije jaren niet echt veel sneeuwhinder geweest. Maar we pleiten er voor bij hevige sneeuw niet alleen de invals- en andere autowegen sneeuwvrij te maken, maar ook de belangrijke fietsassen even prioritair te maken
- Speedpedelecs komen steeds meer voor als verplaatsingsmiddel voor lange afstanden. Maar als een fietser met een speedpedelec tegen 45 km per uur op een fietspad of in het stadscentrum rijdt, kan dat zeer gevaarlijk zijn. We gaan na welke structurele aanpassingen het fietswegennet in Roeselare nodig heeft, waar we speedpedelecs gaan verbieden en hoe we ook controle gaan doen op de snelheid van speedpedelecs waar de maximale snelheid 30 kilometer per uur is.
- Via Midwest en de vervoerregio treden we in dialoog met het Provinciebestuur en naburige gemeentebesturen om het lokale fietsverkeer optimaal te laten aansluiten op het netwerk van de buurgemeenten en het bovenlokale fietsroutenetwerk. Op die manier ontsluiten we onze gemeente maximaal voor fietsers, zowel recreatief als voor woon-werkverkeer.
- We voorzien, daar waar fietspaden niet mogelijk zijn, alternatieve fietsroutes bijvoorbeeld via parallelwegen. Deze fietsroutes kunnen via simpele ingrepen fietsvriendelijker ingericht worden.
- We geven als lokaal bestuur het goede voorbeeld en zetten maximaal in op fietsgebruik voor de eigen werking. Het personeel wordt gestimuleerd om de fiets te gebruiken door bijvoorbeeld het leasen van fietsen. Bij de vernieuwing van het wagenpark kunnen bijvoorbeeld enkele auto's worden vervangen door elektrische dienstfietsen.
Voetgangers
- We willen dat de voetpaden proper, veilig, vlak en breed genoeg zijn. Een voetpad heeft als doel om voetgangers veilig langs de weg te laten wandelen. We moeten hierbij niet enkel de gewone wandelende voetganger voor ogen hebben, maar evenzeer iemand met een rollator, kinderwagen of rolstoel. Opstekende dallen, palen en andere hindernissen die zorgen dat het voetpad maar voor de helft kan gebruikt worden, enz. kunnen ervoor zorgen dat voetgangers het voetpad niet kunnen gebruiken en zich op de weg gaan begeven.
- Waar nodig worden oversteekpunten ook voorzien van blindegeleidingstegels en van extra verlichting en signalisatie.
Bijzondere opmerkingen
- Sedert 2010 heeft de stad Roeselare de concessie voor het beheer van het parkeren toevertrouwd aan NV Parkeren, een privaat bedrijf met zetel te Herent. In de overeenkomst was opgenomen dat de stad met een erfpachtovereenkomst het beheer van de Wallenparking overnam en hiervoor een vergoeding betaalde aan de stad. Sedertdien zijn er telkens uitbreidingen gekomen aan de overeenkomst met NV Parkeren en kwam het gebied waar NV Parkeren mocht controleren steeds groter. Zowel voor wat betalend parkeren betreft als voor de bijkomende blauwe zones. Naast de Wallenparking en het openbaar domein, werd NV Parkeren ook bevoegd voor de parking aan De Munt en voor de Moermanparking. NV Parkeren is een privaat bedrijf, dat bijgevolg omzet en winst moet genereren. In het boekjaar 1/9/2022 - 31/8/2023 boekte NV Parkeren een omzet van 1.629.384,18 euro, een daling van 7,4% tegenover het boekjaar ervoor. Het aandeel voor het stadsbestuur bedroeg € 758.528,22 incl. BTW. N-VA wil onderzoeken of de samenwerking met NV Parkeren nog voldoende in evenwicht is en of we het parkeerbeleid niet beter in eigen beheer nemen met het stadsbestuur.
- Nu alle buurtwegen door de vzw Trage Wegen eindelijk geïnventariseerd zijn en gecontroleerd op hun werkelijke bestaan, gaan we de buurtwegen waar er geen straatnaamaanduiding is, voorzien van een naambordje dat duidelijk maakt dat zich daar een trage en bijgevolg publiek toegankelijke weg bevindt. Dat zou voor 31 december 2026 geplaatst moeten worden.
Infrastructuur en openbare werken
- We wezen er al meermaals op dat er grote noden zijn inzake de vernieuwing van de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur en dat de beschikbare budgetten ontoereikend zijn. Dat wordt ook bevestigd door de diensten. In het bijzonder in de historische kernen van de stad en van de deelgemeenten Beveren en Rumbeke.
- Van de invalswegen zijn o.a. de Meensesteenweg, Brugsesteenweg, Beversesteenweg in slechte staat, zowel ondergronds als bovengronds. Bij deze en andere invalswegen moeten we ook de slechte fietsinfrastructuur evalueren en aanpakken.
- Het stadsbestuur kan in veel gevallen beroep doen op subsidies van Aquafin, Riopact, de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse overheid. Maar dan moet ze nog altijd een eigen aandeel betalen. We moeten zorgen dat we planmatig meer investeringen kunnen doen, maar wel zonder te veel toeters en bellen. Voor die investeringen moeten we voldoende geld voorzien op de meerjarenplanning.
- Rekening houdend met het feit dat er meer periodes verwacht worden van grote neerslag en van lange droogte, blijven we verder investeren in infrastructuurprojecten in het kader van waterbeheersing en klimaatadaptatie.
- Bij het vervangen van bestaande riolering door gescheiden riolering, en in het bijzonder bij het aanleggen van grachten als een open afvoersysteem voor hemelwater (regenwaterafvoer), zorgen we dat het comfort van de omwonenden en de bestaande aanwezigheid van voldoende nabije parkeerplaatsen niet vermindert.
Onderwijs en kinderopvang
Hoofdstuk 3 : ONDERWIJS EN KINDEROPVANG
Het voorbije decennium hebben zich in het onderwijs twee belangrijke uitdagingen aangediend: er is enerzijds een trend om allerlei administratieve en pedagogische taken op onze leraren af te schuiven, anderzijds beheersen veel instromende scholieren het Nederlands onvoldoende wanneer zij hun onderwijscarrière aanvatten.
Het onderwijsveld in Roeselare staat sinds jaar en dag garant voor kwaliteit en wij willen alles op alles zetten om dit zo te houden. Onze gemeenschap ontwikkelt zich immers op basis van de kennis en vaardigheden van haar inwoners, en het stedelijk onderwijsbeleid speelt een centrale rol in het vormgeven van de toekomst van onze stad.
N-VA Roeselare staat voor een onderwijsbeleid dat afgestemd is op de noden van de arbeidsmarkt en streeft naar excellentie, individuele groei en gemeenschapsvorming. Omdat we het onderwijs een warm hart toedragen, is efficiëntie geen taboe: we zetten in op het optimaal gebruik van middelen. We respecteren de identiteit van elke school.
Onze belangrijkste Doelstellingen:
Nederlandstalig onderwijs: motor van emancipatie
- De Nederlandse taal verbindt ons allemaal. Dit geldt zeker voor ons onderwijs. Het Nederlands is dé sleutel tot integratie, tot de arbeidsmarkt, tot de samenleving. Nederlands is dan ook de (voer)taal in het onderwijs: van op de speelplaats tot in het klaslokaal.
- We moedigen schoolparticipatie aan door het voor begunstigden van een leefloon mee op te nemen in het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie.
- We moedigen schoolparticipatie voor alle ouders aan. Betrokkenheid bij de
- schoolcarrière van hun kinderen geeft een positief effect op de leerresultaten.
- We ondersteunen de Okan-klassen in functie naar een snelle doorstroom naar het regulier onderwijs.
- Het OCMW wil alle jongeren de structuur en begeleiding geven zodat een gezonde thuissituatie mogelijk is. Dit doen we onder andere door de studieresultaten en ontwikkeling van studerende jongeren die een leefloon ontvangen, mee op te volgen.
- We faciliteren en organiseren tal van initiatieven die volwassen en jeugdige nieuwkomers op een aantrekkelijke en stimulerende manier de Nederlandse taal aanleren. Zoals samen spelen, samen sporten, taalprojecten tijdens de schoolvakanties voor anderstalige leerlingen… Dit aan de hand van leuke activiteiten zoals spelletjes, knutselen, sporten, muziek maken, koken, uitstapjes... Daarnaast ook specifieke programma’s voor anderstalige moeders van kinderen tot 4 jaar,
- We stimuleren maximaal de kleuterparticipatie vanaf 3 jaar.
Geen compromissen over de neutraliteit van de overheid of over onze normen en waarden
- Het stedelijk onderwijs stelt de democratische waarden van de Verlichting en de mensenrechten voorop. Die waarden worden doorgetrokken tot in de dagelijkse werking. Leerkrachten of leerlingen die geen respect hebben voor deze waarden (zoals voor de gelijkheid tussen man en vrouw of over de vrijheid van meningsuiting, …) hebben geen plaats bij ons.
- We treden snel en gepast op tegen leerlingen die radicaliseren en zich verzetten tegen de Westerse manier van leven.
- Het dragen van levensbeschouwelijke symbolen in de publieke ruimte is een individuele keuze die de N‐VA respecteert, maar waaruit geen collectieve rechten kunnen geput worden. De N-VA verdedigt het recht van elke school om een verbod op opzichtige levensbeschouwelijke tekenen op te nemen in haar reglement. Zowel het Grondwettelijk Hof als het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat een verbod op levensbeschouwelijke kentekens op school in het kader van de neutraliteit van het onderwijs geen schending is van de grondwet of het Europese mensenrechtenverdrag. Voor wat het stedelijk onderwijs betreft wil N-VA Roeselare daarom – naar het voorbeeld van de stad Aalst - een aantal artikels uit het algemeen schoolreglement van het gemeenschapsonderwijs ook voor ons onderwijs overnemen. Het gaat over het verbieden om in de klas een hoofddeksel te dragen, zowel een religieus (zoals een hoofddoek) als niet-religieus hoofddeksel (zoals een pet). We geloven sterk in de neutrale dienstverlening van de overheid om discriminatie of groepsdenken tegen te gaan. Uiteraard willen we ook dat leerkrachten geen uiterlijke tekenen van hun politieke of religieuze overtuiging dragen, zodat ook zij de neutraliteit kunnen belichamen.
Vlot naar de arbeidsmarkt
- N-VA ondersteunt het duaal leren. Het diploma dat de leerlingen halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs, maar zij verwerven hun vaardigheden voor het grootste deel op de werkvloer. De stad faciliteert samenwerking met bedrijven en sectoren in Roeselare om van duaal leren een succes te maken.
- We vermijden dat jongeren Roeselare en bij uitbreiding ook West-Vlaanderen gaan verlaten omwille van jobopportuniteiten. Ook de ondernemingen in onze regio hebben grote nood aan goede werknemers. Daarom organiseren we een jaarlijkse job- en stagebeurs voor jongeren in samenwerking met het bedrijfsleven in Roeselare. Op die manier brengen we onze jongeren snel in contact met de bedrijven in Roeselare.
Efficiëntie en betaalbaarheid gaan hand in hand
- Het gemeentebestuur neemt het voortouw in netoverschrijdende samenwerking en materiële ondersteuning van alle scholen.
- De bestaande schoolgebouwen worden optimaal benut en worden het kloppend hart van de buurt. We investeren in brede leeromgevingen, en elk schoolgebouw moet multifunctioneel zijn en maximaal beschikbaar zijn voor sportclubs, socio-culturele organisaties, jeugdverenigingen, deeltijds kunstonderwijs, seniorenverenigingen en andere mogelijke wijkverenigingen.
Flankerend onderwijsbeleid
- Flankerend onderwijsbeleid heeft als doelstelling scholen te ondersteunen, niet in hun pedagogische rol maar, door flankerende maatregelen te nemen om hun basisrol te kunnen vervullen.
- N-VA wil extra inzetten op brugfiguren, ook in het middelbaar onderwijs, omdat blijkt dat de aanpak met brugfiguren werkt en er een grote nood bestaat hiervoor in het middelbaar onderwijs waar brugfiguren in Roeselare nog niet aanwezig zijn. Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die netoverschrijdend werkt. Hij/zij probeert de ouders beter te betrekken bij het schoolgebeuren en moet de kloof verkleinen tussen ouders, school en relevante sociale partners. Ze zijn een instrument tegen kinderarmoede en ongekwalificeerde uitstroom uit het onderwijs, en voor gelijke onderwijskansen, ouderbetrokkenheid en taalstimulering.
- We zetten in op zomerscholen en andere initiatieven om leerlingen met taal- en andere achterstand een inhaalmogelijkheid te geven, zodat ze kunnen verder bijbenen met de rest van de leeftijdsgenoten.
- We zetten in op het gebruik van het Nederlands met de ouders.
- We hebben oog voor de aanpak van alcoholaankoop en -gebruik van minderjarigen tijdens (middag)pauzes.
- We zorgen voor de organisaties van huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.
- Net zoals iedereen, is N-VA tegen lege brooddozen van leerlingen op school. Maar N-VA wil wel stoppen met geldverslindende initiatieven (bijvoorbeeld Superfood voor Jonge Helden kost 270.000 euro per jaar) die gratis maaltijden aanbieden aan alle leerlingen van de school. In plaats daarvan wil ze samen met schoolbesturen systemen uitwerken die ervoor zorgen dat er specifieke en gerichte steun gaat naar leerlingen die geen maaltijd kunnen betalen of die met honger in school aanwezig zijn.
- Verkeersveiligheid in de schoolomgevingen blijft een aandachtspunt. Dat is een opdracht voor de scholen het stadsbestuur, maar ook via verkeersopvoeding voor de leerlingen zelf. Zo moeten leerlingen veel meer gesensibiliseerd worden rond het verplicht rijden met fietslicht. Steekproeven tonen immers aan dat meer dan 30% van de leerlingen in het donker rijden zonder correcte fietsverlichting, en dat daar in de loop van de voorbije jaren eigenlijk geen verbetering is te zien is.
De twee Academies SASK en Stap
- Over het gebouw van het SASK wordt al meer dan 10 jaar gezegd dat het versleten is. Toch bleef het stadsbestuur er investeringen in doen en werd nog geen andere locatie voorgesteld. We maken dringend een evaluatie of we het gebouw gaan behouden of dan wel verhuizen naar een andere plaats.
- We kijken wat de beste manier is om de site van het Spillebad en de vroegere Sint-Vedastusschool te ontwikkelen. De onderwijsinspectie van het Ministerie van Onderwijs stelde in 2010 na een doorlichting van de stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans al dat de creatie van één kunstencampus op de kunstensite rond het CC De Spil een noodzakelijke infrastructurele consequentie was. Alhoewel Het Spillebad al zes jaar geleden sloot, is er weinig vooruitgang geboekt rond het RUP De Spil, waar het stadsbestuur luidop droomde van een Academie Plus, die STAP en SASK zou huisvesten.
- We kijken hoe we de leerlingen van de academies nog meer kunnen laten doorstromen naar de reguliere muziek- en socio-culturele verenigingen. We proberen daarmee de opgedane kennis en vaardigheden langer aan te houden en ook te bestendigen in het verenigingsleven.
Opvang van kinderen
- We nemen de regiorol in handen voor een goed gecoördineerd kinderopvangaanbod in de gemeente. We nemen de uitdagingen van het BOA-decreet ter harte en zorgen voor een omslag in het opvanglandschap en aanbod aan buitenschoolse activiteiten. We zorgen ervoor dat kleinschalige private initiatiefnemers minstens evenzeer gesteund worden als publieke spelers (zoals Kidz/Motena) en als opvanginitiatieven via koepelorganisaties.
- De kinderopvang moet voor iedereen betaalbaar, toegankelijk en kwaliteitsvol zijn, met voorrang voor ouders die werken of die een taal- of werkgerelateerde opleiding volgen.
- Ook in de kinderopvang is het consequent gebruik van het Nederlands belangrijk.
- We pogen de vermindering van het aantal opvangplaatsen bij onthaalouders te keren.
Jeugd
Hoofdstuk 4 : JEUGD
De N-VA wil een positief en veilig klimaat creëren voor onze kinderen en jongeren. Ze moeten alle kansen krijgen om zich te kunnen ontplooien. Dit trekken we ook door in ons jeugdbeleid dat zich zowel op de georganiseerde jeugdverenigingen richt als op de individuele jongeren.
Het huidige jeugdbeleid van de stad Roeselare is te sterk top-down georganiseerd. Er gaat te veel geld naar consultants. Enkele stadsgestuurde evenementen krijgen buitensporig veel middelen en er wordt zeer sterk gefocust op kansengroepen in plaats van op de brede groep van jongeren.
We moedigen de persoonlijke groei van onze jongeren aan door hen te ondersteunen bij sport, cultuur en het organiseren van activiteiten. Roeselare moet evolueren naar een stad waar jongeren willen blijven en waar nieuwe bewoners graag naartoe verhuizen.
We willen inzetten op een dynamisch activiteiten- en verenigingsleven dat kan floreren door meer ruimte te geven aan ondernemerschap en de kracht van het middenveld.
Van en voor jongeren
N-VA wees er in het verleden meermaals op dat het stadsbestuur veel activiteiten organiseerde waarbij het budget vooral naar omkadering en tussenpersonen ging en dan dikwijls nog voor projecten die zeer weinig jongeren of kinderen bereikte. Wij willen dat de ingezette middelen maximaal naar de kinderen en jongeren gaan, en niet naar omkadering.
Stadsevenementen die alleen overleven door subsidies worden afgeschaft, in ruil komt er meer ondersteuning voor private initiatieven.
Roeselare is op dit moment één van de enige gemeentes in de regio zonder volwaardig jeugdhuis. We onderzoeken of er voldoende vrijwilligers zijn en een geschikte plek is om een jeugdhuis te openen. Dat zou bijvoorbeeld in Trax kunnen.
Veiligheid is een kerntaak: indien een evenement wordt ingeschaald als ‘hoog-risico’-evenement, voorziet de politie hiervoor voldoende begeleiding. Indien dit organisatorisch niet mogelijk blijkt, wordt private beveiliging voorzien. Jeugdverenigingen moeten dit niet volledig zelf bekostigen, maar zouden hiervoor eventueel projectsubsidies kunnen aanvragen.
Nieuwe en betere infrastructuur
We kijken in welke wijken en stadsdelen er nog speelruimte te kort is en vullen dit verder in.
Het stadsbestuur helpt elke jeugdbeweging en sportvereniging in hun zoektocht naar een eigen lokaal. De verenigingen worden aangemoedigd om ook via eigen kanalen op zoek te gaan naar een lokaal. De voorkeur gaat naar een investering die voor de helft vanuit de stad gefinancierd wordt en voor de andere helft vanuit de jeugdbeweging of sportvereniging.
We kijken om jeugdlokalen die zich in een verouderde en onveilige toestand bevinden, duurzaam te renoveren of te herbouwen.
Ruimte om te spelen
- Als N-VA vinden we dat alle openbare ruimte toegankelijk moet zijn voor kinderen. Parken en pleinen worden ingericht met behoud van ruimte om te spelen. Er wordt ingezet op beleving en aanzetten tot spel. Er is aandacht voor kinderen en jongeren met een beperking.
- Zowel in het stadscentrum, in de kernen van de deelgemeenten als in de verschillende wijken, vinden we spelen in of nabij het groen belangrijk. Waar we kunnen vergroenen en verparken we dan ook bepaalde delen van de kernen, en aan de rand van de stad zorgen we voor speelmogelijkheid in de stadsrandbossen.
- Voor de N-VA is spelen geen overlast. We zorgen voor een verdraagzaam klimaat voor spelende kinderen.
- We gaan beleidsmaatregelen ook aftoetsen aan hun effect op kinderen en jongeren.
Elke jongeren betrekken
- Naast het ondersteunen van de reguliere werking, worden er ook impulsen gegeven voor drempelverlagende initiatieven voor specifieke doelgroepen, zoals voor jongeren met een migratieachtergrond, jongeren met een beperking, … Hierbij zal vooral aandacht gegeven worden om jongeren met allochtone achtergrond meer te stimuleren om lid te worden van jeugdverenigingen. De Jeugdverenigingen staan hiervoor open, maar zij stellen vast dat jongeren met migratieachtergrond – in tegenstelling tot bepaalde sportverenigingen – zelden een lidmaatschap overwegen. Met die extra aandacht willen we een perceptieomslag creëren bij de doelgroep.
- We stimuleren de verschillende welzijnsorganisaties van de stad om actief reclame te maken zodat kinderen met een onzekere thuissituatie ook lid kunnen en willen worden van onze jeugdverenigingen. We zorgen dat het stadsbestuur een apart budget en reglement maakt zodat het lidmaatschap van een jeugdvereniging grotendeels betaald wordt door het stadsbestuur voor zij die omwille van financiële redenen de stap naar een jeugdvereniging niet kunnen zetten.
Zapper en Speelpleinwerking
- In Roeselare beschikken we over een breed aanbod van vakantiewerking.
- De Speelpleinwerking is bijzonder succesvol, niet enkel op het Kerelsplein, maar ook in Beitem en in Oekene. We vergroten de capaciteit zodat nog meer kinderen zich kunnen inschrijven en we onderzoeken of een speelpleinwerking ook in Beveren kan uitgerold worden.
- Babbeloe is een bewijs dat we voor iedereen een gepast en op maat gemaakt aanbod willen geven. We zoeken actief ouders op om na te gaan of hun kind ook aan Babbeloe-activiteiten wenst deel te nemen.
- We zetten hard in op de opleiding van monitoren en het vinden van voldoende vrijwilligers. Zonder leiding, monitoren en vrijwilligers, kunnen deze activiteiten immers niet plaatsvinden.
Kind- en jeugdvriendelijke stad
- Nadat de N-VA jarenlang op de nagel had geklopt om meer acties te doen als gezins- en kindvriendelijke stad, verkreeg Roeselare in 2020 ook het officiële label van kind- en jeugdvriendelijke stad. Met concrete en zinvolle initiatieven ambiëren we een kind- en jeugdvriendelijke stad te blijven. Structureel en niet voor de schone schijn of eenmalige persmomenten.
- Op bepaalde domeinen zoals inrichting van pleinen en speelpleinen, gaan we ook voor inspraak en participatie met jongeren en kinderen.
- We gaan toekomstige beleidsmaatregelen ook vooraf aftoetsen aan hun effect op kinderen en jongeren.
De jeugdraad
- De Roeselaarse Jeugdraad is één van de acht officiële adviesorganen van de stad Roeselare. Het is de officiële spreekbuis voor zowel jongeren als jeugdverenigingen naar het gemeentebestuur toe over alles wat de jongeren en het jeugdwerk kan aanbelangen.
- Als dit adviesorgaan voldoende draagkracht wil hebben zal het moeten aantonen dat het ook een bepaalde democratische legitimiteit heeft en dat haar standpunten ook voldoende uitgewerkt werden met een brede groep van jongeren en jeugdverenigingen. Uit de informatie van hun recentste activiteit, van hun Facebookpagina en van de webpagina op de webstek van het stadsbestuur, lijkt de deelname van jongeren zeer beperkt, zowel in aantal als in representativiteit van de verschillende jeugdverenigingen.
Gezinsbeleid
Hoofdstuk 5 : Gezinsbeleid
Gezinnen als hoeksteen van onze Vlaamse gemeenschap
De N-VA draagt gezinnen een cruciale rol toe bij het vormen van een veerkrachtige samenleving. Ons stedelijk gezinsbeleid is doordrenkt met een visie die gericht is op het ondersteunen, versterken en koesteren van gezinsstructuren.
Gezinnen kunnen voorkomen in veel vormen. Aandacht mag niet enkel gaan naar het traditionele tweeoudergezin, maar ook naar (nieuw) samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen en ouders van een gelijk geslacht.
We geloven dat een stad die gezinnen koestert en ondersteunt, gedijt als een hechte, welvarende gemeenschap. Samen streven we naar een stad waar gezinnen floreren en waar de volgende generaties met vertrouwen en hoop kunnen opgroeien.
Om jonge gezinnen te ondersteunen zet N-VA Roeselare in op :
- Voldoende flexibele en betaalbare kinderopvang (onthaalouders, kinderdagverblijven, voor- en naschoolse opvang);
- Een plek waar ouders terecht kunnen met hun vragen en zorgen (huis van het kind);
- Een beleid dat rekening houdt met de verschillende gezinsvormen;
- Het stimuleren van gezinnen om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven.
- de betaalbaarheid van een eerste woning
- het combineren van werk en gezin
Kinderopvang in de buurt
- De stedelijke kinderopvang geeft voorrang aan werkende ouders – zowel tweeverdieners als alleenstaanden – en aan werkzoekenden in een arbeidstraject. Ook nieuwkomers die een taalopleiding volgen moeten voorrang krijgen.
- We kijken of we onthaalouders actief kunnen ondersteunen. Deze ondersteuning kan een logistieke, inhoudelijke of financiële vorm aannemen (zoals starterspremies, speelgoedpremies enz.).
- Wanneer er grootschalige of clusters van bedrijvencentra en bedrijventerreinen worden gecreëerd, kijken we niet enkel of daar catering of sport/ontspanning kan worden aangeboden maar onderzoeken we ook of we er kinderopvang kunnen laten aanbieden. Dat zou de balans gezin/werk voor veel ouders moeten verbeteren. We zien het evenwel niet als kerntaak van de stad om dat allemaal zelf te organiseren. De taak van het stadsbestuur is vooral om te faciliteren.
- Ieder kind in Roeselare moet kunnen rekenen op kwaliteitsvolle voor- en naschoolse opvang. De stad ondersteunt de verschillende onderwijsnetten bij het realiseren van kwaliteitsvolle opvang in de scholen.
- Oneerlijke subsidiëring van publieke concurrentie voor private kinderopvanginitiatieven is uit den boze. Waar nodig worden scheve situaties recht gezet.
Een eigen woonst, een plek onder de zon
- De N-VA streeft naar een context waarin elk gezin binnen haar financiële mogelijkheden een eigen woongelegenheid kan verwerven, als zij dit wensen.
- Zonder de vraag hiervoor te overroepen, staat N-VA open voor nieuwe woonvormen zoals kangoeroewonen, zorgwonen en cohousing.
- We baseren ons woonbeleid op de woondynamiek van de huidige en toekomstige Roeselarenaren. We willen een opwaartse mobiliteit creëren waarbij onze inwoners wonen en doorstromen naar andere gewenste en gepaste woningen naargelang hun mogelijkheden, draagkracht, noden en verzuchtingen.
- Sociale woningen moeten in de 1ste plaats gaan naar mensen met een langdurige band met Roeselare. We nemen dit expliciet op als criterium bij de toekenningsprocedure van een sociale woning.
- Voor de zogenaamde “net-niet-categorie” onderzoeken we de rendabiliteit van een specifiek Roeselaars model, waarbij formules worden gezocht om door private partijen gerealiseerde woningen te verhuren aan deze doelgroep.
Een veelvoud van kleine en grote maatregelen
- Nieuwe openbare, publieke infrastructuur wordt dusdanig ingericht zodat ook gezinnen met kinderen er optimaal kunnen worden ontvangen. Reeds bestaande infrastructuur wordt doorgelicht en waar nodig geoptimaliseerd.
- Vooraleer een beleidsbeslissing te nemen, voert het stadsbestuur telkens de gezinstoets uit: er wordt nagegaan welke gevolgen de voorgenomen maatregel zal hebben voor gezinnen met kinderen.
- Jonge gezinnen met kinderen worden ondersteund in hun zorg voor kinderen, onder meer met een substantiële geboortepremie en een pamperpremie voor de eerste twee kinderen.
- We willen een register van co-ouderschap voorzien waardoor kinderen die regelmatig verblijven in de gemeente, toch kunnen genieten van kortingstarief bewoners én op de hoogte worden gehouden van stedelijke initiatieven.
- We voorzien luiertafels in openbare gebouwen, bij voorkeur in neutrale ruimte en niet enkel bij de damestoiletten.
- Tegemoetkoming aan onthaalouders (bijvoorbeeld: gratis vuilniszakken).
- Inrichten van een Speel-O-Theek binnen de bibliotheek, om zo zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met een ruim aanbod aan speelgoed en didactisch materiaal.
Sociaal beleid en senioren
Hoofdstuk 6: SOCIAAL BELEID EN SENIOREN
De N-VA wil van iedere gemeente een warme lokale gemeenschap maken, waar er plaats is voor iedereen.
Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.
Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbeterd en weer zelfredzaam zijn.
Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar hiertegenover staan ook plichten. Deze twee principes moeten in evenwicht zijn.
Hulpverlening moet zoveel mogelijk tijdelijk zijn en is liefst geen structurele oplossing. Hulpverlening moet emancipatorisch zijn, de hulpverlener met het zicht op zichzelf overbodig te maken. Elke hulpverlening moet gericht zijn op het versterken van, en het op eigen benen staan van degene die hulp zoekt. Maar wie hulp nodig heeft, bieden we ook hulp.
Figuur 1: Evolutie van de bevolking in Roeselare
De Roeselaarse bevolking groeide van 54.000 inwoners in 2000 naar 57.500 in 2010 naar 66.220 in 2024. De grootste toename kwam voor in de laatste 10 jaren. Maar die bevolkingsgroei van de stad heeft ook haar keerzijde : verkleuring, verarming, vervreemding, vereenzaming, toegenomen gevoel van onveiligheid, toename van het aandeel nieuwkomers bij de OCMW-klanten, … Veel nieuwkomers hebben hun armoede meegebracht naar Roeselare. Het aantal medewerkers bij het welzijnshuis nam spectaculair toe en zelfs dan nog is er een wachtlijst.
Werk, zeker vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede.
Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken.
Het aandeel van 65-plussers neemt sterk toe. De vergrijzing vormt ook voor het lokaal beleid een uitdaging. Dat seniorenbeleid zal zich zowel moeten richten op de actieve senioren als op de minder actieve en zorgbehoevende senioren.
Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
Het lokale zorgaanbod moet toegankelijk zijn en focussen op gezondheid, preventie en sensibilisering. En ook voor wie zorgt, moet gezorgd worden.
De N-VA blijft gaan voor een warmhartige lokale gemeenschap met een sterk sociaal weefsel.
Zorg en welzijn
- We waken erover dat Roeselare over een voldoende en toegankelijk zorgaanbod beschikt. We hebben hierbij ook aandacht voor de zorgnood van onmiddellijke buurgemeenten en kijken of er samenwerkingsverbanden moeten gemaakt worden met die buurgemeenten.
- Naast de digitale wegwijzer via webstek van het Welzijnshuis zorgen we ook voor een of meerdere toegankelijke aanspreekpunten voor inwoners met zorg- of gezondheidsvragen.
- We ondersteunen en communiceren Vlaamse preventie- en sensibiliserings-campagnes op vlak van gezondheid. (Bevolkingsonderzoeken, vaccinaties, …)
- We blijven onze steun geven aan de mantelzorg, zowel in geld met de mantelzorgpremie als met ondersteuning, ontmoeting en vorming van de mantelzorgers.
- Naast een systeem van sluitende rechtendetectie, moeten efficiënte en digitale processen voor ons ook leiden tot automatische rechtentoekenningen. Zo komt de hulp terecht bij iedereen die er effectief nood aan heeft. En niet langer bij wie het best zijn weg vindt in de immense papiermolen. Voor N-VA worden sociale voordelen waar mogelijk best automatisch toegekend. Verschillende overheden hebben de afgelopen jaren daartoe al stappen ondernomen. Het mag niet de bedoeling zijn van het stadsbestuur dat mensen theoretisch wel recht hebben op een premie, maar dat die niet terecht komen bij alle mensen die deze premie nodig kunnen hebben, terwijl de stad misschien zelf beschikt over de nodige informatie om effectief iedereen te bereiken.
- We vermijden dat mensen, bijvoorbeeld voor een mantelzorgpremie, elk jaar opnieuw een aanvraag moeten indienen, wanneer de situatie gelijkaardig is gebleven aan de vorige jaren. Hiervoor zou het “only once”-principe moeten gelden.
- We vermijden dat bepaalde rechten toekomen aan personen zonder dat die echt behoeftig zijn. Bij de toekenning van een vrijetijdspas bijvoorbeeld vinden we een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds een onvoldoende criterium en willen we mensen met meerdere onroerende eigendommen alvast uitsluiten. Daarom gaan we de bestaande reglementen voor sociale hulp aan bepaalde personen te herbekijken om de doelgroep voor de begunstigden voor elk van die reglementen scherper af te bakenen en toegekende middelen en tegemoetkomingen bij de juiste personen terecht laten komen.
- Met een meetinstrument en rapporteringstool met een voldoende brede horizon willen N-VA meermaals per jaar transparantie geven in de werking van het OCMW zowel voor de raadsleden en als voor de directie.
- 1 op 7 kinderen in Roeselare zou nog altijd in armoede geboren worden. Dat is jammer genoeg iets meer dan het Vlaams gemiddelde. We actualiseren het plan ter bestrijding van kinderarmoede en richten ons op het vroegtijdiger voorkomen van armoede en het intensief begeleiden van kwetsbare gezinnen met kinderen.
- Om mensen met een leefloon de nodige professionele en sociale vaardigheden bij te brengen, bekijken we ook de piste van gemeenschapsdienst als een van de oplossingen. Dat zijn voor ons opbouwende sociale, gemeenschapsvormende diensten. We zien dit als een opstap van activering en naar zelfredzaamheid.
- We realiseren een Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO). In het GBO bundelen het OCMW, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW) de krachten om beter samen te werken.Het GBO zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp belanden.
- We bouwen het LOI (lokaal opvanginitiatief) voor asielzoekers volledig af en stoppen met de opvang van vluchtelingen door het OCMW. N-VA vindt deze taak van opvang dermate gerelateerd aan het federale beleid (Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen, Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) waardoor dit eigenlijk geen taak is voor het lokaal beleid.
- Het Welzijnshuis organiseert reeds vele jaren een nachtopvang voor daklozen. Maar de plaats waar die daklozen vandaan komen, speelt geen rol. N-VA heeft al meerdere keren gesteld dat andere steden en gemeenten hun daklozen naar Roeselare doorsturen, soms omdat ze zelf geen opvang hebben. Die kosten van andere gemeenten worden dan doorgeschoven naar de Roeselaarse belastingbetaler. Daarom moet er een protocol komen met andere gemeenten zodat er een eerlijke bijdrage komt in de kosten van de nachtopvang in Roeselare. Zo vermijden we dat de Roeselaarnaars alle kosten moeten betalen en dat er een aanzuigeffect komt naar Roeselare.
- Het aanbieden van goedkopere warme maaltijden aan kansengroepen (zoals bij het Mannahuis) en de oprichting van een sociale kruidenier is voor N-VA een belangrijke meerwaarde.
- In samenwerking met het Huis van het Kind willen we dat er ingezet wordt op trajecten rond de kennis van het Nederlands bij ouders met een migratieachtergrond, thuistaal, huiswerkbegeleiding en opvoedingsondersteuning.
- Participatie van kansengroepen aan vrijetijdsactiviteiten moet verder bevorderd worden. We kijken of de financiële hinderpalen de enige hindernissen zijn en zoeken naar mogelijkheden om eventueel andere hinderpalen ook weg te werken.
- We vinden het als N-VA belangrijk dat de sociale diensten van het OCMW bij de steunaanvraag van een cliënt steeds een grondig sociaal en financieel onderzoek voeren en ook een huisbezoek brengen, om zich te vergewissen van de staat van behoeftigheid.
- Afspraken met betrekking tot scholing, opleiding, werkbereidheid, activering, huisvesting, … worden vastgelegd in een GPMI en regelmatige getoetst. Bij niet nakoming, wordt de steun geschorst of stopgezet.
Sociale fraude wordt actief gecontroleerd en bestreden
- We willen ook inzetten op de strijd tegen de sociale fraude. Mensen die geen recht hebben op ondersteuning mogen via omwegen of ontoelaatbare praktijken geen gebruik kunnen maken van de middelen die voor hulpbehoevenden bedoeld zijn. Misbruik mag niet getolereerd worden. Naar het voorbeeld van Aalst richten we een antifraudecel (controlecel) op bij het OCMW. Bij vermoedens van fraude worden dossiers opgestart via huisbezoeken, controles, berichten via sociale media … Uit cijfers blijkt dat bijna de helft van de dossiers die werden doorgegeven aan de controlecel, het vermoeden van inkomstenfraude en/of samenwoonst bevestigd werd. In ongeveer een derde van de afgehandelde dossiers werd effectief fraude vastgesteld. Deze resultaten zijn belangrijk en geven aan dat een controlecel de (grote) moeite waard is. We proberen hierbij ook een protocol met het parket op te stellen.
- We maken gebruik van de instrumenten die er bestaan de huurovereenkomst te verbreken van sociale huurders met een eigendom in het binnen- of buitenland, en hen ook een schadevergoeding te doen betalen.
Lokaal beleid tegen eenzaamheid en sociaal isolement
- In een sterk geïndividualiseerde maatschappij is er veel eenzaamheid. Niet alleen ouderen of mensen aan de rand van de maatschappij hebben ermee te maken. Eenzaamheid treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. De bestrijding van eenzaamheid mag niet enkel een taak zijn van de overheid, maar moet elke Roeselaarnaar ook als de zijne zien. Toch heeft de overheid een rol te spelen als katalysator.
- We kijken daarom voor een efficiënt meldpunt voor vereenzaming en sociaal isolement, en gaan ook zelf uitreikend werken naar wie zich eenzaam voelt.
- Via buurtwerking willen we de maatschappelijke betrokkenheid verhogen. Om vervolgens met buddywerking, huisbezoeken, afspraken in te zetten op sociaal contact thuis.
- Waar eenzaamheid en isolement een gevolg is van mobiliteitsproblemen proberen we op maat oplossingen te zoeken, zoals met de Minder Mobielen Centrale.
Inclusief beleid voor personen met een beperking
- We kiezen voor een inclusief beleid met aandacht voor de specifieke noden van burgers met een beperking. Niet enkel in het sociaal beleid, maar eigenlijk binnen elk beleidsdomein.
- Met een integrale toegankelijkheid van alle openbare gebouwen en het openbaar domein zorgen we ervoor dat inwoners met een beperking zich zonder zorgen kunnen verplaatsen in Roeselare en de deelgemeenten.
- We kijken hierbij uitdrukkelijk niet enkel naar personen die zich met een rolwagen of rollator verplaatsen, maar ook naar mensen met een auditieve, visuele of niet-fysieke handicap.
- In november 2017 keurde de gemeenteraad het invoeren van de European Disability Card goed. De stad engageerde zich om dit verder bekend te maken aan onze partners. Toch blijkt het gebruik van de EDC nog vrij beperkt. In het kader van inclusief beleid, kijken hoe we die EDC nog bij meer partners van de stad kunnen laten invoeren, duidelijk te maken welke voordelen (Kortingen, brochures in eenvoudige taal, vlottere toegang tot attracties, assistentie, gespecialiseerde gidsen,...) de EDC bij die partners kan geven, en daar regelmatig communicatie over te brengen.
- We kijken voor voldoende parkeerplaatsen voor voertuigen van mensen met een handicap.
- Om te vermijden dat goedbedoelde maatregelen niet het juiste effect resulteren, zorgen we dat een groep van mensen met een beperking mee advies kunnen geven bij onderdelen van het lokale beleid. Zij kunnen thema’s of acties voorstellen, op vraag advies uitbrengen en knelpunten aangeven.
- We gaan na hoe mensen met een beperking beter toegeleid kunnen worden naar de SASK en Stap Adriaen Willaert
- We zorgen voor aangepaste activiteiten binnen het lokale vrijetijdsaanbod.
Lokaal gezondheidsbeleid
- We stimuleren samenwerking tussen de verschillende gezondheidsactoren binnen de eerstelijnszone.
- We zetten meerdere campagnes op om zoveel mogelijk inwoners van de stad te motiveren om te stoppen met roken.
- We bewaken dat er gezonde voeding wordt aangeboden in de kinderopvang, de scholen en de gemeentelijke lokalen.
- We weren zoveel als mogelijk suikerhoudende frisdranken uit de scholen en in gebouwen van het stadsbestuur en OCMW.
- We promoten diverse preventie-acties (mammografie, darmonderzoek, hart- en vaatziekten, …)
- We promoten een gezond levensstijl en dragen dit ook uit naar de eigen gemeentelijke medewerkers. (Gezonde voeding, voldoende bewegen, stoppen met roken… )
- De gemeente kijkt om ook de AED-toestellen bij bedrijven en private organisaties te integreren met die bij sportclubs en overheidsgebouwen.
- We stimuleren reanimatie- en eerstehulpcursussen voor de inwoners.
- We sensibiliseren jongeren tegen de gevaren van drugs.
Een beleid voor actieve en minder actieve senioren
- Met een seniorenbehoeftenonderzoek onderzoeken we de noden en wensen van de ouderen en kijken we welke drempels er voor hen zijn om actief te blijven.
- We stimuleren de senioren om via ‘Roeselarevrijwilligt’ vrijwilligerswerk op te nemen binnen de stad of in de deelgemeenten. Zo kunnen de ouderen hun ervaring en tijd nuttig delen binnen de samenleving, en blijven ze een actieve en zinvolle tijdsbesteding vinden. We faciliteren burenhulp voor kleine activiteiten voor mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen.
- We zorgen voor voldoende voor senioren aangepaste activiteiten binnen het lokale vrijetijdsaanbod.
- Via lokale organisaties en Lokalen Dienstencentra (LDC's) bieden we informatieve, recreatieve en vormende activiteiten aan voor senioren. Die activiteiten zijn specifiek bedoeld om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de deelnemers te versterken. Daarnaast bieden ze ook hulp aan bij taken uit het dagelijks leven.
- We willen senioren aanmoedigen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, met de nodige zorg en ondersteuning.
- N-VA Roeselare vraagt ook aandacht voor de inrichting en creatie van zowel formele als informele ontmoetingsplaatsen voor senioren.
- We pleiten ervoor dat er een woonzorgcentrum in de deelgemeente Beveren komt. Het stadsbestuur moet initiatiefnemers voor die residentiële zorg in de deze deelgemeente stimuleren en faciliteren.
- We voeren een beleid op maat van een ‘dementievriendelijke gemeente’.
- De organisatie van collectieve en autonome dag- en/of nachtopvang voor oudere zorgbehoevenden in onze gemeente is van groot maatschappelijk belang.
Lokaal woonbeleid
Hoofdstuk 7 : LOKAAL WOONBELEID
Roeselare is zeker niet bij de duurste van alle Vlaamse centrumsteden, maar toch duurder dan de regio.
In het woonbeleid moet de stad zich baseren op vier pijlers: verscheidenheid van het aanbod, kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid.
Het is de taak van het stadsbestuur als vergunningverlenende overheid en als regisseur van het lokaal woonbeleid dat het woningaanbod, zowel het sociale als private, voldoende divers is.
Nieuwbouw wordt door de materialenschaarste, inflatie, rentestijging en onzekere economische omstandigheden ,zowel voor woningen als appartementen, duur en is alleen nog mogelijk aan te kopen door tweeverdieners met een hoog inkomen.
Omdat investeerders in huurwoningen ook moeten aankopen tegen een toegenomen prijs, stijgen ook de huurprijzen sterk voor nieuwe woningen.
Kopers moeten doorgaans hun hypothecaire lening met meer dan 1.300 euro per maand aflossen met looptijden van 25 tot 30 jaar.
Jonge kopers dienen dikwijls af te haken wegens onvoldoende eigen inbreng.
Bij een onroerend goed met een EPC categorie E of F geldt een energetische renovatieverplichting. Dit heeft als positief effect dat de laagkwalitatieve woningen tegen goedkopere prijzen worden verhandeld, maar zorgt soms ook voor negatieve beslissingen bij een kredietaanvraag .
In 2023 bedroeg het aantal huurwoningen in eigendom van de woonmaatschappij Thuiswest in Roeselare 1725, terwijl er 543 ingehuurd werden. In 2014 waren dat er nog maar 1570 en 183. Ondanks het feit dat het aanbod van sociale woningen hiermee met 30% is gestegen is de wachtlijst niet afgenomen, maar toegenomen. Er zijn ongeveer dubbel zoveel wachtenden dan dat er verhuurde woningen zijn. Een groot deel daarvan is het gevolg van de migratiestromen van de voorbije 15 jaar, waardoor de indruk bij een groot deel van de autochtone bevolking leeft dat allochtonen per definitie voorrang krijgen op een sociale woning.
Bij een dergelijke schaarste kan de overheid geen beleid voeren die mensen levenslang en zonder voorwaarden een sociale woning blijft geven. Het voordeel van het kunnen huren van een sociale huurwoning tegen een prijs die veel lager ligt dan de markthuurprijs van een gelijkaardige woning, mag daarom enkel terechtkomen bij de mensen die er ook echt nood aan hebben. Dat betekent dat de voorwaarden strenger worden en dat iedere vorm van misbruik of fraude binnen het sociaal woonbeleid streng aangepakt moet worden, aangezien het net de zwaksten in onze samenleving zijn die hiervan het grootste slachtoffer zijn.
De stad moet de kwaliteitsverbetering van huurwoningen merkelijk verbeteren. Woningen met enkel glas en zonder deftige verwarming of elektriciteit mogen niet langer verhuurd worden tegen woekerprijzen.
De N-VA stelt vast dat bepaalde marktsegmenten van de private huurmarkt zo duur zijn geworden, waardoor ze minder betaalbaar zijn. Dat heeft deels te maken met de fel toegenomen kosten voor investeringen in huurpanden, maar ook met een te grote vraag tegenover een te beperkt aanbod en door bepaalde overheidsbeslissingen.
Het aantal gezinnen met betalingsproblemen voor de huur neemt toe. Het zorgt ook voor meer dossiers van schuldbemiddeling.
Wanneer oudere verhuurders komen te sterven, beslissen de erfgenamen vaak tot verkoop waardoor er een huurwoning minder op de markt is.
Eigendomsverwerving is en blijft een van de belangrijkste pijlers van vermogen van de Vlamingen. We willen dit blijven stimuleren.
Onze voorstellen m.b.t. eigendomsverwerving
- Voor jonge kopers (bijvoorbeeld tot 31 jaar) van een eerste woning in het woongebied (volgens het APA), betalen we de opcentiemen op de onroerende voorheffing terug gedurende de eerste drie jaar na bewoning.
- We schaffen de adviescheque van 300 euro voor de renovatie van een eerste woning af. We maken wel een brochure op waarin we wijzen op het belang van een architectenadvies bij de aankoop van een te renoveren pand. Kopers krijgen trouwens al veel informatie over een te renoveren woning door de verplichte elektrische keuring, het EPC, en het asbest-attest.
Onze voorstellen m.b.t. verhuring
- Met het OCMW spreken we af dat er geen garantstellingen voor huurwaarborgen voor private huurwoningen worden afgesloten voor woningen die niet beschikken over een conformiteitsattest overeenkomstig het Decreet op de Vlaamse Wooncode. Doordat de huurwoningen van geringe kwaliteit vooral aan mensen uit kansengroepen verhuurd worden, en door de koppeling van de OCMW-garantstelling aan een conformiteitsattest, kan het verminderen/wegvallen van de OCMW-garantstelling ervoor zorgen dat deze woningen verkocht worden of dat ze deftig gerenoveerd worden voordat ze verhuurd worden.
- We kijken welke maatregelen voor doelgroepen kunnen genomen worden voor ‘samenhuren’. Aldus zouden deze de huurlast kunnen delen. We waken erover dat er een duidelijk onderscheid is met kamerwonen.
- We waken erover dat kandidaat-huurders geen slachtoffer worden van discriminerende verhuurders, maar richten onze aandacht vooral op duidelijke inbreuken op de wetgeving.
- Het is een trieste waarheid dat het overgrote deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers gewoon in illegaal verblijf in ons land blijft wonen. Door de sterke toename van het aantal illegale vreemdelingen, erkende vluchtelingen en legale buitenlandse arbeidskrachten, komen overbewoning en illegale verhuuractiviteiten veel meer voor dan vroeger. Het gaat soms over regelrechte uitbuiting en huisjesmelkerij. Dat is een misdrijf. De stad moet hiertegen streng optreden en mag daar niet van wegkijken.
Onze voorstellen m.b.t. sociale verhuring
- Bijkomende sociale woningen zijn nodig. De wachtlijsten zijn te lang. Daarom wil N-VA we een netto aangroei van gemiddeld minstens 25 sociale huurwoningen in eigendom per jaar gedurende de ganse bestuurstermijn.
- Een goede kennis van het Nederlands is niet alleen belangrijk voor een succesvolle integratie van nieuwkomers in onze samenleving. Het is ook noodzakelijk om het huurcontract te begrijpen, de rechten en plichten uit het reglement van inwendige orde en van het ZieZo-zakboekje te kennen, maar ook om te kunnen communiceren met onderhoudsmensen over de technieken in de gehuurde (sociale) woning. Zonder de kennis van het Nederlands is de kans te groot dat een huurder de technische defecten meldt of dat hij de onderhoudsplicht van de woning niet naleeft. Samen met de woonmaatschappij stimuleert het stadsbestuur daarom nieuwkomers om hun taalkennis te verbeteren, in het bijzonder voor wat aspecten van wonen en huren betreft.
- Misbruiken op het gebruik of huren van sociale woningen, worden opgespoord en streng bestraft. Om die misbruiken op te sporen, moet de woonmaatschappij meer en actiever controleren op het geheel of gedeeltelijk onderverhuren van de sociale woning, op de sociale woning als vakantieverblijf (AirBnB) tegen betaling te laten gebruiken, op domiciliefraude, op het bezitten van een eigendom in binnen- of buitenland, en op het weigeren om pogingen te doen om te gaan werken. We spreken af met Woonmaatschappij Thuiswest dat ze misbruiken meer en actiever opspoort, en ook grondiger onderzoek doet naar het bezit van onroerend goed in het buitenland door haar huurders.
- N-VA wil de sociale huurwoningen in Roeselare meer toewijzen aan kandidaat-huurders die over een langere lokale binding beschikken. Lokale binding houdt een uitbreiding in van de optionele voorrangsregel uit het standaardluik dat voorzien is in het Kaderbesluit Sociale Huur. De andere regels uit het standaardluik (de rationele bezetting van een huurwoning, de absolute voorrangsregels, chronologische volgorde van inschrijving of puntensysteem) blijven gelden. De voorrang voor lokale binding geldt enerzijds pas nadat de absolute voorrangsregels zijn toegepast, en anderzijds na toepassing van de door de gemeente vastgestelde voorrangsregels in het kader van doelgroepen en/of eventueel leefbaarheid. Zo willen we voorrang gegeven aan de kandidaat-huurders die minimaal 20 jaar in Roeselare wonen of gewoond hebben, of die in de laatste tien jaar minstens vijf jaar inwoner zijn of geweest zijn van Roeselare.
Voorstellen voor investeerders en ontwikkeling
- We overleggen met projectontwikkelaars zodat ze bij bouwprojecten van minstens 35 woongelegenheden voldoende diversiteit in de woningtypes brengen.
- Als N-VA staan we open voor alternatieve woningvormen, zoals cohousing, kangoeroewoningen, kleinschalig wonen, flexwonen, hamsterhuren, … Maar we beseffen ook da projectontwikkelaars vaak niet staan te springen voor ‘speciale’ projecten met alternatieve woonvormen omdat er niet altijd een aantoonbare vraag voor is. We gaan dit dus ook niet zelf gaan opleggen of vragen.
- De huidige algemene stedenbouwkundige verordening is sterk gericht op traditionele gezinswoningen of compacter wonen in de vorm van meergezinswoningen. Toch zijn er ook goede voorbeelden van kleine stadswoningen op smalle percelen. Die zijn in de huidige stadsreglementering al enkele jaren niet meer toegelaten. Omdat we er kwalitatieve hedendaagse kansen mee zien, passen we de algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan zodat ook rijwoningen met een gevelbreedte van minder dan 6 meter kunnen vergund en gebouwd worden.
- We stimuleren de private investeerders die kwalitatief woonaanbod, zowel voor de verhuring als voor de verkoop, willen bij creëren in Roeselare. Een groter aanbod drukt de woningprijzen en zorgt zo voor meer betaalbaar wonen.
- We richten een autonoom gemeentebedrijf i.v.m. stadsontwikkeling op als motor van de stadsvernieuwing en vastgoedontwikkeling in bepaalde gebieden. Het autonoom gemeentebedrijf kan een instrument zijn dat verder kan kijken dan de contouren van de eigendom waarvoor een investeerder een aankoopoptie of eigendomsrecht heeft. Het zorgt dus voor een nieuwe aanpak die niet concurrerend maar juist aanvullend werkt op het privéinitiatief. Dit autonoom gemeentebedrijf kan zich dan ook focussen op de uitdagingen voor de toekomst. De gaat actief gronden en panden opkopen, met de bedoeling deze samen met private investeerders te ontwikkelen in overeenstemming met een globale stedelijke visie en met duidelijke kwaliteitseisen. De kosten en opbrengsten van de gerealiseerde projecten worden verdeeld in overeenstemming met het aandeel van elke investeerder in het project.
- Vooral bij nieuwbouw valt dikwijls op hoe overheidsmaatregelen zelf de reden zijn van de onverkoopbaarheid, van bijkomende lasten of van kostenverhogingen die boven de marktprijs uitstijgen. N-VA wil er waakzaam voor zijn dat het stadsbestuur zelf ook niet kostprijsverhogend is door bijkomende eisen of lasten op te leggen.
- In het stadscentrum alsook in bepaalde delen van de deelgemeenten komen meer dan elders oudere woningen met geringe woonkwaliteit voor. Uit het verleden blijkt dat een algemene aanpak voor die woningen te weinig resultaat bracht. Daarom bakenen we “opwaarderingsgebieden” af, waarbinnen we een prioritair beleid uitwerken dat extra ondersteuning verleent in dat gebied tegenover andere plaatsen in de stad. Hiermee vormen we een reglementaire basis om een gerichter beleid te voeren in Roeselare. Stadsdelen nabij enkele invalswegen, van Krottegem, van de Heilig Hart parochie, van Rumbeke en van Beveren zouden zo een impuls kunnen krijgen.
Een verantwoord financieel beleid
Hoofdstuk 9 : EEN VERANTWOORD FINANCIEEL BELEID
De schuldenlast van Roeselare is razendsnel gestegen en nog steeds in stijgende lijn. In 2020 bedroeg de schuld per inwoner nog 1799 euro. In 2023 bedraagt deze al 3224 euro. Op het einde van deze legislatuur wordt verwacht dat de schuldgraad nog verder zal groeien, naar 3615 euro per Roeselarenaar. Een verdubbeling dus op amper 5 jaar tijd. Roeselare wordt in 2025 de centrumstad met de tweede hoogste schulden. Enkel Gent zal ons nog vooraf gaan, maar daar ligt de gemeentebelasting een heel stuk lager dan in Roeselare, die ook hier helaas bij de top hoort.
De opcentiemen die Roeselare heft op onroerende voorheffing en aanvullende personenbelasting behoren tot de hoogste van Vlaanderen. En dat is al 10 jaar het geval. De aanvullende gemeentebelasting op de Personenbelasting (APB) bedraagt 8,50%. In centrumsteden is het gemiddelde voor de aanvullende personenbelasting 7,29% en het Vlaams gemiddelde is 7,17%. . Van alle centrumsteden heeft Roeselare ook bij de hoogste opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Als we een dynamische stad willen ontwikkelen, dan moeten we focussen op onze actieve bevolking, en stimuli geven aan deze groep Roeselaarnaars. Zij zijn de kerosine van onze stad. Daarom kunnen we beter evolueren naar een gemiddeld belastingsniveau, zeker voor wat de APB betreft omdat je het daar haalt bij de actief-werkende en belastingbetalende bevolking. Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat niet alleen de bevolkingsaangroei bestaat uit vooral mensen die van een vervangingsloon of van een pensioen leven, maar ook dat de actieve bevolking verhuist, en dat we met de niet-actieve bevolking overblijven. Het voorstel van N-VA Roeselare : de APB verlagen tot minder dan 8% en ook de opcentiemen op de onroerende voorheffing verlagen. De minderinkomsten worden dan opgevangen door meer te focussen op de kerntaken en minder op een breed spectrum aan uitgaven. We moeten geen geld uitgeven omdat het ruimschoots binnenkomt, maar wel omdat het nodig is. En we moeten alleszins niet meer uitgeven dan nodig. Dan doen we in ons eigen huishouden ook niet.
Wat wel heel hard is veranderd tegenover 20 jaar geleden : het aantal ambtenaren en de zware structuur van de organisatie. In 2017 kostte het personeel van de stad en van het OCMW samen nog 43,1 miljoen euro. Er kwamen onder andere 20 personeelsleden extra om het bestuursakkoord te kunnen uitvoeren. N-VA vreesde toen al dat die niet tijdelijk maar structureel zal worden. De stijging is enorm : op 6 jaar tijd meer dan 60% erbij voor het niet-vastbenoemd niet-onderwijzend personeel.
Bij de uitgaven stellen we vast dat het stadsbestuur liever de geldkraan openzet dan dat het bespaart. De N-VA hamert al 12 jaar al op financiële hygiëne. Elk jaar opnieuw. In 2025 zal het stadsbestuur € 38 miljoen euro exploitatie meer uitgeven dan in 2020. Dat is dus in 5 jaar tijd 31,5% aan exploitatie-uitgaven meer ! We zouden het ook anders kunnen doen door minder geld uit te geven bijvoorbeeld. En daarmee de Roeselaarse belastingbetaler minder te laten betalen. In tijden van crisis, in een land met het grootste overheidsbeslag, in een land met het grootste overheidstekort van de EU, en een van de grootste overheidsschulden, zou het Roeselare sieren dat ze het lichtend voorbeeld is.
We zijn nieuwe leningen aangegaan voor bedragen die meer zijn dan de totale uitstaande financiële schuld van 1 januari 2019, die toen 102 miljoen bedroeg. De schuldenlast van Roeselare is razendsnel gestegen en nog steeds in stijgende lijn. In 2020 bedroeg de schuld per inwoner nog 1.799 euro. In 2023 bedraagt deze al 3.224 euro. Op het einde van deze legislatuur wordt verwacht dat de schuldgraad nog verder zal groeien, naar 3.615 euro per Roeselaarnaar. (februari 2023, N-VA)
Nergens klom de schuld hoger dan in Blankenberge (+ 34 procent) en Roeselare (+31 procent). (Focus WTV augustus 2023)
In AMJP-3 werd de financiering via commercial paper opgetrokken van 10 miljoen tot 25 miljoen. Intussen zitten we met de laatste AMJP-6 aan 50 miljoen. En dit op een totale uitstaande schuld van 154,22 miljoen euro voor de stad en OCMW samen.
Veel Roeselaarnaars vinden het met ons wraakroepend dat zowel het Stationsplein als het De Coninckplein (Sint-Amandsplein) amper enkele jaren nadat het werd aangelegd opnieuw deels werd uitgebroken. Veel overheidsgeld ging hier verloren.
Visie
N-VA Roeselare staat voor een gezond financieel beleid, waarbij we zorgzaam omspringen met het geld van de Roeselaarse belastingbetaler en geen schulden naar de toekomstige generaties doorschuiven.
Onze voorstellen
- We willen een tweejaarlijks kerntakendebat organiseren, om te vermijden dat er uit gewoonte structurele kosten worden gemaakt die kunnen vermeden worden. Met een gezonde input willen we een normale output bereiken. Dat kerntakendebat moet elke operationele actie en elke dienst overlopen en kijken waar besparingen of schaalvoordelen kunnen gevonden worden.
- Dat kerntakendebat moet resulteren in een slankere maar performante overheid, maar waarbij de personeelskost verminderd wordt. We kijken ook om het aantal managers en tussenkaders te verminderen.
- We pleiten voor een wervingsstop waarbij er geen nieuwe VTE meer bijkomen tenzij er eerst andere verdwenen zijn.
- N-VA stelt voor om de aanvullende personenbelasting van de stad Roeselare jaarlijks met 0,1% te verlagen van 8,5% in 2025 naar 7,9% in 2031.
- Voor jonge kopers betalen we het gemeentelijk deel van de opcentiemen terug gedurende drie jaar.
- We kijken ook bij Motena, De Spil en Arhus waar bespaard kan worden door het voeren van een kerntakenoefening.
- We blijven inzetten op investeringen, maar doen dat doelmatig en doordacht.
- We kijken waar we door nieuwbouwprojecten nieuwe inwoners kunnen aantrekken die een inkomen hebben uit arbeid, waardoor ze via APB en opcentiemen ook voor nieuwe inkomsten zorgen.
- We kijken welke subsidies kunnen afgebouwd of verminderd worden. Subsidies moeten gekoppeld worden aan meetbare en duidelijke doelstellingen. We stimuleren onze verenigingen en partners om eigen inkomsten te verwerven.
Economie, horeca, handel en landbouw
Hoofdstuk 10 : ECONOMIE, HORECA, HANDEL en LANDBOUW
- We kunnen er niet naast kijken en ontsnappen ook niet aan evoluties die zich ook in andere steden voordoet : op 10 jaar tijd zijn veel winkels in Roeselare verdwenen. Het lijkt er zelfs op dat Roeselare zowel inzake stadsontwikkeling als inzake economische ontwikkeling een stuk van haar dynamiek verliest tegenover Kortrijk, Oostende, Waregem en andere steden. Roeselare had haar grote troef van dé handelsstad te zijn, een borrelend verhaal voor nieuwe KMO’s, en een voorloper op tal van andere domeinen. Maar foute keuzen uit het verleden, bijvoorbeeld qua mobiliteit, brachten hun tol.
- Baanwinkels en online aankopen veranderen de verkoop in het kernwinkelgebied. Wat kan de stad doen? Wat ze in onze ogen niet moet doen is massa events organiseren waarmee foodtrucks of terrassen pieken. Beter is dat de stad gewoon lééft, dat terrassen niet in pieken scoren maar in gemiddelde omzet.
- Met de komst van nachtwinkels, telefoonwinkels, pitabars, en imago-verlagende winkels, verliezen we veel aantrekkingskracht.
- Als stad van de voeding en met de aanwezigheid van Inagro en de Veiling REO is de land- en tuinbouwsector van groot strategisch belang voor Roeselare. Onze landbouw- en tuinbouwproducten dienen niet alleen voor onze eigen voorziening, maar ook voor de export naar het buitenland. Om de land- en tuinbouwsector te verduurzamen moeten we blijven innoveren.
Visie
N-VA draagt het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen wie wil ondernemen, van de kleine zelfstandige tot de multinational.
We creëren een ondernemersvriendelijke stad, niet enkel via het vergunningenbeleid, maar via de beleidskeuzen in een 360°-beeld. We proberen de aantrekkelijkheid van de handelskern te verbeteren.
Voorstellen
In 2019 kon het stadsbestuur nog trots verklaren dat het aantal winkels in Roeselare in tien jaar gemiddeld maar met 5,8 % was gedaald tegenover met 15 % in de Vlaamse centrumsteden. Maar ook bij ons staan steeds meer winkelpanden leeg. Door evoluties in koopgedrag en versterkt door corona zal er vermoedelijk binnenkort nog meer leegstand ontstaan. En met een rampzalig mobiliteitsbeleid voor kooplustige bezoekers, zal dat zeker niet verbeteren. We moeten hiervoor zowel rekening houden met het gewijzigde gedrag van de kopers, maar ook met de investeerders en eigenaars van handelspanden.
Bedrijventerreinen zijn schaars, maar ze zijn ook de fundering en het uithangbord van het bedrijfsleven. We stimuleren een duurzaam bedrijventerreinmanagement, met aandacht voor onderhoud en verfraaiing en zonder overdreven interventionisme.
We gaan periodiek en structureel in overleg met belangrijke partners zoals VOKA, UNIZO, VLAIO en FIT.
N-VA wil de ontwikkeling naar een meer gediversifieerd inkomensmodel voor de landbouwers ondersteunen en aanmoedigen : agro-toerisme, korte keten, landbouwmarkten, samenwerking rond streekproducten, zorgbedrijven …
Milieu, duurzaamheid en dierenwelzijn
Hoofdstuk 11 : MILIEU, DUURZAAMHEID en DIERENWELZIJN
Een nulmeting aan de start van een nieuwe meerjarenperiode, lijkt ons noodzakelijk om goede maatregelen te selecteren.
De CO²-uitstoot verminderen, afval vermijden, rioleringsgraad verhogen, grachten en waterlopen vrijwaren van schadelijke stoffen, bezuinigen op het energieverbruik… we weten wat we moeten doen en de plannen liggen klaar. Al liggen veel sleutels niet op het niveau van de stad, maar wel op federaal of Vlaams niveau. We gebruiken de nieuwe legislatuur om tot actie over te gaan opdat we achteraf niet duurder uitvallen (“no regret” maatregelen) of zelfs erger, tot de vaststelling komen dat onze doelstellingen buiten handbereik liggen (“lock-ins”).
Ons principe is dat vervuiler betaalt. Wie zuinig en duurzaam omgaat met land, water, energie en materialen moet gestimuleerd worden. Wie uitstoot, loost of ontbost moet de werkelijke milieukost dragen.
2030 is niet meer veraf. Of we dan onze doelstelling halen om de uitstoot met 30% te reduceren (cf. Burgemeestersconvenant) is eerder bijzaak. We zijn ambitieus, maar ook realistisch. Wat telt is vooral de weg erheen en wat we nu kunnen doen om die te plaveien, zodat de leefomgeving voor onze burgers erop verbetert en bedrijven concurrentieel blijven.
Zwerfvuil en sluikstorten blijft een probleem, ondanks de vele pogingen van het stadsbestuur en Mirom om dit aan te pakken.
Het is niet met belerende vingertjes of met het afnemen van comfort dat N-VA bezorgd is om milieu, natuur en klimaat. We staan hierbij voor een realistische groene aanpak : haalbaar en betaalbaar. We hechten belang aan pragmatisme en voeren beleid met gezond verstand. Resultaten zijn voor onze belangrijker dan grote kreten, loze beloften en doemvoorspellingen. In onze visie geeft de stad zelf eerst het goede voorbeeld en beloont ze haar burgers in plaats van te bestraffen.
Roeselare geeft het voorbeeld
De stad Roeselare stuurt haar gemeenschap niet alleen in de goede richting, ze geeft zelf ook het goede voorbeeld zonder echter te betuttelen. De N-VA wil dat de eigen stadsdiensten het goede voorbeeld geven en vanzelfsprekend zelf duurzaam omgaan met energie en milieu. We willen de inwoners betrekken, zowel bij de totstandkoming als bij de uitvoering van een duurzaam beleid.
- Zo zorgen we dat openbare verlichting en uitlichting van gebouwen gebeurt door energiezuinige LEDverlichting. We moeten ook die resterende 50% afwerken tegen 2030.
- We blijven inzetten op de vervanging van stookinstallaties, energiezuinige verlichting, isoleren van daken en muren, hoogrendementsglas en zonnepanelen.
- Bij openbare aanbestedingen besteden we meer aandacht aan duurzaamheid en hergebruik van materialen.
- Ook de leefbaarheid op en rond bouwwerven garanderen we, door in vergunningen en bestekken maatregelen tegen stof, modder en parkeeroverlast op te leggen en voorwaarden te stellen over verkeersveiligheid en vrachtwagenroutes.
- In de toekomst vervangen we de huisvuil- en PMD-zakken die momenteel nog steeds uit nieuwe grondstoffen worden gemaakt door gelijkaardige zakken uit gerecycleerd materiaal.
- We kijken in de eerste plaats om het aantal dienstvoertuigen van de stad en haar satellietorganisaties te verminderen en faseren de salariswagens uit. Salariswagens worden vervangen door bijvoorbeeld elektrische fietsen.
- We stellen een duidelijk plan op om de doelstellingen van het Burgemeesters-convenant voor klimaat en energie (een reductie van 55% op het vlak van CO2 in de stad tegen 2030) en 80% reductie tegen 2045) te realiseren.
- Met jaarlijkse maatregelen en prioriteiten halen we de energiebehoeften van onze gebouwen stelselmatig verder naar omlaag.
- Het stadspersoneel gebruikt voor kleine verplaatsingen zo veel mogelijk andere verplaatsingsmiddelen dan een auto, zoals bijvoorbeeld fietsen en/of elektrische fietsen.
Integraal waterbeleid
- In een integraal waterbeleid zetten we maximaal in op het vasthouden van hemelwater door groendaken, op het hergebruik en op waterbesparing in de eigen gebouwen en op het openbaar domein.
- Bij de (her)aanleg van industriegebouwen en bedrijventerreinen onderzoeken we de mogelijkheid van een collectieve hemelwateropvang die dan door de ganse omgeving kan gebruikt worden voor diverse toepassingen.
- De ontharding van openbaar domein, de aanleg van wadi’s en van bufferbekkens houdt ons grondwaterpeil constant, maakt hergebruik mogelijk en ontziet de riolering.
- We maken een riolenplan op waarbij we alle te vervangen rioleringen in kaart brengen. Samen met Riopact, Aquafin en de Vlaamse Milieu Maatschappij bepalen we de prioriteiten van de werken die zullen worden uitgevoerd. We vervangen de oude – vermoedelijk versleten – gemengde rioleringsstelsels waar mogelijk.
- We blijven investeren in de afkoppeling van directe lozingen in waterlopen om onze zuiveringsgraad te behalen. We benutten de rioolsubsidies zodat dossiers niet in de kast blijven liggen.
- Ontharding en vergroening gebeurt in samenspraak met alle bewoners en mag geen alibi zijn voor het onnodig wegnemen van parkeerplaatsen of voetpaden.
- We stimuleren bedrijven met intensief waterverbruik tot investeringen in circulair proceswater of in hergebruik van afvalwater.
- We inventariseren in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij alle grondwaterwinningen (gemeld, vergund of geen van beide) en kijken of deze in overeenstemming zijn met de wetgeving.
Groen in de stad
- Het omgevingsbeleid zorgt voor groenere woonbuurten.
- We zorgen voor meer groen in onze stad door het aanplanten van inheemse bomen en natuurlijke groene schermen zodat de stad de nodige verkoeling kan geven en de lucht zuiveren. ) Wij stimuleren de aanleg van groendaken en verticaal groen.
- We herwaarderen de straten die de naam ‘Laan’ dragen door zoveel mogelijk te beplanten met inheemse bomen en dit over het volledige grondgebied van Roeselare.
- We vergroenen Krottegem en maken een groene verbinding van de Grote Bassin, het Noordhof via de Kokelarestraat naar de Kleine Bassin.
- Op de middenberm van de Noordlaan en Westlaan planten we bomen, hagen en heesters waar dit mogelijk is.
Biodiversiteit
- De achteruitgang van het dieren- en plantenleven op het platteland moet stoppen. Wij pleiten voor herstelmaatregelen.
- Daarom stimuleren we de aanplanting en aanleg van bomen, struiken, poelen, vluchtstroken voor akkerfauna en -flora waar mogelijk en dit zowel bij bestaande wegen, pleinen als bij nieuw aan te leggen pleinen en wegen. Zo krijgen we meer biodiversiteit bij de beplanting maar dragen we ook zorg gedragen voor de bijen. Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten en gewassen.
- We nemen structurele maatregelen tegen de aanwezigheid van vuil en/of stilstaand water & vissterfte in de Kleine Bassin.
Duurzame voeding
- We sporen land- en tuinbouwers aan om meer seizoensgebonden producten te kweken en deze via de korte keten te verkopen aan particulieren, handelaars of bedrijven.
- We stimuleren de samenwerking met Inagro om nieuwe technieken te gebruiken en nieuwe gewassen te telen.
- Land- en tuinbouwers bewust maken van het combineren van gewassen om het gebruik van insecticiden te verminderen.
- Overal waar mogelijk doen we inspanningen om de voedselverspilling verminderen.
Afvalbeleid
- We stimuleren dat bedrijven en particulieren gaan voor minder afval en voor nog meer gesorteerde afvalinzameling.
- We willen het sorteren zo eenvoudig mogelijk maken. Als sorteren té complex wordt, riskeren mensen af te haken.
- Ook privébedrijven kunnen een rol spelen in de ophaling en verwerking van afval. Zo creëren we een win-winsituatie. De privé zorgt voor jobs en een rendabele verwerking van de afvalstromen, terwijl wij allen profiteren van de voordelen van recyclage en het hergebruik van de grondstoffen.
- We willen een nieuwe kleinschalig containerpark in Beveren, zoals er nu een aanwezig is in Rumbeke.
- Meten is weten. We zetten in op een eigen sorteeranalyse zodat we gericht kunnen werken aan het verminderen van de restfractie, specifiek in onze stad.
- We stimuleren veel meer de aanleg van sorteerstraatjes waar dat mogelijk is. Sorteerstraatjes zijn een groep van ondergrondse afvalcontainers waarin inwoners middels een badge of sleutel toegang krijgen om hun afval gesorteerd kwijt te kunnen.
- We sensibiliseren burgers om samen met ons de stad proper te houden.
- We ondersteunen groepen die hun wijk opruimen. Bewoners en buurtcomités moedigen we aan om hun buurt netjes te houden en organisatoren van evenementen om na hun evenement op te kuisen. Zij moeten gestimuleerd worden om zich actief in te zetten voor een proper straatbeeld.
- We blijven de Mooimakers ondersteunen. Maar het proper houden van straten en publiek groen mag geen vrijbrief zijn om mensen hun afval op straat te gooien. Mooimakers mogen zelf niet het gevoel krijgen dat ze dweilen met de kraan die open staat.
- We zetten actief in op de bestrijding en verwijdering van ongewenste graffiti. We sporen graffiti op en laten eigenaars van panden hun verantwoordelijkheid opnemen om deze graffiti te verwijderen.
- We houden een actieve handhaving rond sluikstorten, met een strenge aanpak van de overtreders. We zetten verder in op mobiele of vaste camera’s op probleemplaatsen, zoals bij glascontainers. We kiezen ervoor om het sluikstorten te melden aan de sluikstortcel en volgen meldingen stipt op en gebruiken het GAS-reglement om kordaat processen-verbaal uit te schrijven.
Bos en open ruimte
- West-Vlaanderen is een van de bosarmste regio’s in Europa. Meer bos is absoluut nodig om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren en tegemoet te komen aan de vraag naar meer nabij en beleefbaar groen. We zetten verder in op de verwerving van gronden voor het stadsrandbos aan de Kleiputten en voor het Krommebeekbos.
- In de open ruimte zetten we in op erosiebestrijding. We leggen grachten terug open en geven meer plaats voor waterlopen, oeverzones en de winter- en zomerbedding van rivieren. We integreren dat met het omliggende landschap: natte natuur, overstromingsbekkens, recreatie en groenblauwe dooradering die doorgetrokken wordt tot in de stad.
Dierenwelzijn
- Dierenleed vermijden en misbruik kordaat aanpakken: in onze maatschappij groeit de bezorgdheid over onze omgang met dieren, en terecht. Dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid die alle burgers samen moeten dragen.
- N-VA wil dierenwelzijn meenemen als een integraal onderdeel van het stedelijk milieubeleid.
- We zetten informatie- en sensibiliseringscampagnes op rond dierenwelzijn.
- We voorzien een extra losloopweides voor honden en we voorzien daarvoor eventueel een deel van de parken die in de stad gelegen zijn. Zo vermijden we dat er in de parken zelf van onze stad te veel hondenpoep aanwezig is.
- De stad houdt de zwerfkatten-, duiven- en meeuwenpopulatie op een diervriendelijke manier onder controle. Het beleid rond de bestrijding van ratten en ander ongedierte wordt opgevoerd.
- We voeren communicatiecampagnes om het bewustzijn voor het welzijn van dieren te verhogen. Dit doen we onder meer door ‘het asieldier van de maand’ in de kijker te zetten of door sensibiliseringscampagnes over de aanschaf van een huisdier, vakantieregelingen voor huisdieren, informatie over wat te doen bij een adreswijziging …
- We stemmen de subsidieprojecten voor chippen en steriliseren van katten, maximaal af op het Vlaamse beleid.
- We voorzien een sticker die eigenaars van dieren op hun deur of raam kunnen bevestigen waarmee hulpdiensten geïnformeerd worden over aanwezige dieren bij eventuele calamiteiten.
- We voorzien in het politiereglement dat administratieve sancties (GAS) kunnen worden opgelegd voor dierenverwaarlozing.
Vrije tijd, cultuur, erfgoed en sport
Hoofdstuk 12 : VRIJETIJD, CULTUUR, ERFGOED en SPORT
Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt, zet dingen in beweging, heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (lawaaioverlast, overhangende bomen,…) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen. Dit zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Ook binnen vrije tijd dient er rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Als N-VA werken we aan een drempelvrije gemeente.
Het verenigingsleven is veel diverser dan vroeger. Naast de officieel erkende socio-culurele verenigingen, wijkverenigingen en sportverenigingen, zijn er ook tal van kleine, tijdelijke en/of projectgebonden verenigingen, die meestal niet specifiek erkend werden door het stadsbestuur.
Het stadsbestuur moet voor ons vooral faciliteren en veel minder zelf organiseren. De mogelijkheid voor verenigingen om materiaal te huren bij de Stedelijke Werkplaatsen, complementair aan de private markt, blijven we verderzetten.
We ondersteunen de verenigingen met infrastructuur, logistieke steun, informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen, een gepaste subsidiëring, gratis advies inzake wettelijke en administratieve verplichtingen, enz.
Arhus is geëvolueerd van een fusie van twee bibliotheken naar een zeer brede organisatie die deelneemt aan zeer veel initiatieven en activiteiten. Ongeveer 11.500 Roeselaarnaars (of 17% van de bevolking) is lid van Arhus. Daarnaast bereiken we ook 4.000 mensen van buiten Roeselare. Volgens de Stadsmonitor zou evenwel ongeveer 60% van de Roeselaarnaars minstens één keer per jaar de bibliotheek bezocht hebben.
Stimuleren van het verenigingsleven
- We stellen vast dat sedert de coronapandemie verschillende wijkwerkingen minder activiteiten vertonen dan voorheen. Waar mogelijk proberen we die opnieuw aan te zwengelen.
- De wijk-, buurt- of straatactiviteiten die in het verleden georganiseerd werden met betoelaging van “Vlaanderen Feest” zijn sterk terug gelopen. We promoten die subsidie opnieuw bij de verschillende wijkwerkingen, zodat er meer activiteiten in het begin van juli op wijkniveau georganiseerd kunnen worden.
- We helpen wijk- en buurtfeesten met feestcheques en met logistieke ondersteuning.
- Vrijwilligers zijn een belangrijk onderdeel van het kostbare weefsel van onze samenleving. Daarom blijven we ‘Roeselare vrijwilligt’ actief ondersteunen, zodat aanbieders en vragers van vrijwilligerswerk elkaar kunnen vinden.
- We maken een evaluatie en herbekijken de efficiëntie en effectiviteit van de toegestane subsidies aan sport- en cultuurverenigingen, en zorgen dat er in de toekomst niet teveel budget naar de één gaat en niet te weinig naar de andere.
Verenigingen
- We waken erover dat het huren van een zaal voor verenigingen niet te duur wordt in Roeselare.
- We kijken dat het steeds meer wegvallen van private zaaltjes bij horecazaken en parochiale centra, voldoende gecompenseerd wordt door zaaltjes die rechtstreeks of onrechtstreeks door het stadsbestuur ter beschikking worden gesteld.Zoveel mogelijk faciliteren en niet zelf organiseren
- Het stadsbestuur heeft zich steeds meer ontpopt als organisator van cultuuractiviteiten. Maar we mogen er geenszins van uit gaan dat wat de stad zelf doet, automatisch ook beter gebeurt dit door een privaat initiatief of door een vereniging. De stad zou voor N-VA meer de katalysator zijn in plaats van de organisator of de trekker.
- Bij de organisatie van activiteiten en evenementen moeten we niet enkel denken aan de klassieke socio-culturele verenigingen. Steeds meer activiteiten worden opgezet door projectgebonden tijdelijke structuren. En dat soort activiteiten willen we evenzeer steunen als we ze waardevol vinden.
- Privé-initiatieven worden meegenomen in de communicatie van het stadsbestuur.
Cultuurtrofee en erkenning voor verdiensten
- De jaarlijkse uitreiking van de cultuurtrofee en de titel cultuurambassadeur voor de stad Roeselare vindt N-VA belangrijk. Ook de uitreiking van het ereteken cultuurverdienste is een initiatief dat we blijven steunen. Zo onderstreept onze stad het belang van cultuur.
De Spil
- Het succes van De Spil is duidelijk, ondanks het feit dat het weinig bovenlokale uitstraling heeft en dat een aantal doelgroepen zich nooit in De Spil vertonen. Sedert enige tijd werkt CC De Spil ook extra muros mee aan evenementen. Omwille van het kerntakendebat bij de stadsbegroting, wenst N-VA voorzichtig te zijn met de organisatie van die andere activiteiten, zeker waar het door de stad sterk gesubsidieerde evenementen met gratis toegang betreft.
Arhus
- Kaderend in het kerntakendebat dat gevraagd wordt voor het stadsbestuur en de door haar aangestuurde organisaties, willen we bij Arhus nadenken om meer te focussen op de activiteiten die we wel en niet gaan doen.
- N-VA wil opnieuw meer de focus leggen op de klassieke bibliotheekwerking
- Arhus moet een plek blijven voor levenslang en levensbreed leren, en waar activiteiten rond taalverwerving gestimuleerd worden.
- De akoestiek blijft een hinderlijk probleem. Het geluidsniveau is veel hoger dan in andere bibliotheken.
- Activiteiten worden best zoveel mogelijk door onze lokale verenigingen georganiseerd en niet door Arhus zelf. Activiteiten van of in Arhus zouden alvast nooit een concurrentie mogen betekenen voor activiteiten van verenigingen.
Musea
- KOERS blijft een van de belangrijkste trekpleisters van Roeselare. Roeselare moet nog verder de historische en hedendaagse band met het wielrennen benadrukken. Een trotse Roeselaarse reflex op het eigen wielerverleden is herkenbaar voor nieuwkomers uit andere landen of regio’s en kan bijdragen tot een meer inclusieve gemeenschap. We waken erover dat er goede doelstellingen gezet worden qua bezoekersaantallen, inkomsten en uitgaven.
- We willen een volwaardig museum voor Albrecht Rodenbach. Harelbeke heeft zijn Peter Benoitmuseum, Lier zijn Timmermans-Opsomermuseum, Jabbeke het Permekemuseum, Aalst het Daensmuseum, Ingooigem Het Lijsternest, … Voor de buitenwereld is Albrecht Rodenbach nog altijd de persoon die meest met Roeselare verbonden is. Veel Roeselaarse verenigingen en politici pleitten vroeger al voor een Albrecht Rodenbachmuseum. Het wordt tijd dat dit er eindelijk komt.
- Naast thema gebonden musea, pleit N-VA ook voor een “Museum van stad en streek”. Voor de komst van het Wielermuseum, huisvestte het Arsenaal het museum van het Volksleven. De restanten van het Zouavenmuseum zijn nu terug te vinden in het Klein Seminarie. In 2007 vonden we restanten van een mammoet aan de kleiputten. Daarnaast zijn er tal van vondsten uit de Romeinse tijd en hebben we een middeleeuwse geschiedenis. Roeselare was tijdens de Industriële Revolutie een “Manchester van Vlaanderen”. Roeselare was de verste garnizoenstad van de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog, maar we hebben hier ook wereldkampioenen en Olympische kampioenen zoals Jempi Monseré en Fredje Deburghgraeve. Een passend museum zou Roeselaarnaars en bezoekers een beter beeld kunnen brengen van deze stad en van deze streek.
Albrecht Rodenbachstoet
- Roeselare verkreeg naam en faam met de grootse Albrecht Rodenbachstoeten sedert 1956. Bij die stoeten waren scholen en verenigingen de dragers en uitvoerders. N-VA pleit ervoor om de scholen en verenigingen warm te maken om opnieuw een Rodenbachstoet te organiseren. Dit draagt bij aan de sociale samenhang in de gemeenschap waar mensen samenkomen in een feestelijke sfeer en de inwoners de kans hebben om hun gemeenschappelijk erfgoed te delen. Als er een Ommegang tijdens de Gentse feesten kan georganiseerd worden, waarom dan ook geen Rodenbachstoet in Roeselare? Het was alvast een historische vergissing om die een 20 jaar geleden te vervangen door De Groote Stooringe.
- We kijken op welke schaal we die Rodenbachstoet moeten maken en hoe periodiek die moet komen, eventueel gekoppeld aan andere stadsevenementen.
Sinterklaas en Zwarte Piet
- Jaarlijks komt de Sint met Pieten naar Roeselare om de kinderen cadeautjes en lekkernijen te brengen. Dit is een zeer belangrijke traditie in Vlaanderen en Nederland. Sinterklaas heeft historische wortels die terug gaan naar de 4de eeuw na Christus. Gezien de manier waarop bepaalde politieke strekkingen dit kinderfeest hebben misbruikt om hun politieke agenda door te drukken vinden wij het belangrijk dat er opnieuw sterk geïnvesteerd wordt in niet alleen de organisatie (groter en beter), maar ook in de bescherming van dit belangrijk traditioneel evenement. Er moet geïnvesteerd worden in informatieve sessies over de oorsprong en de betekenis van Sinterklaas.
- De representatie van de Sint en zijn helpers mag divers zijn, maar dat betekent niet dat er geen zwarte pieten kunnen zijn.
- Het programma rond Sinterklaas moet verbreden, d.w.z. dat een divers aanbod van activiteiten moeten worden georganiseerd waardoor mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en culturen zich aangesproken voelen. Bijvoorbeeld met lokale optochten, markten, of specifieke Sinterklaasactiviteiten die alleen in onze stad plaatsvinden. Daarbovenop kunnen lokale elementen en geschiedenis aan de Sinterklaasviering toegevoegd worden. Dit kunnen lokale legendes, historische figuren of gebeurtenissen zijn die op creatieve wijze in de viering worden opgenomen.
- Sinterklaasvieringen kunnen een uitstekende gelegenheid zijn om lokale bedrijven en handel te promoten. Lokale winkels kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan speciale Sinterklaasacties of evenementen organiseren die de feestvreugde vergroten.
- Sinterklaasvieringen kunnen gekoppeld worden aan lokale goede doelen of gemeenschapsprojecten. Bijvoorbeeld, het organiseren van inzamelingsacties voor lokale goede doelen of het betrekken van vrijwilligers bij Sinterklaasactiviteiten.
- Het promoten van duurzame praktijken tijdens de Sinterklaasviering, zoals milieuvriendelijke versieringen of evenementen met een lage ecologische impact, kan de stad positief positioneren en bewustzijn creëren.
Historisch besef bevorderen
- Geen toekomst zonder verleden. N-VA streeft naar een beleid ter bevordering van het historisch besef van alle inwoners. Dit kan door de ondersteuning van heemkundige verenigingen, het aanmoedigen van historische publicaties en onderzoek, de organisatie van herdenkingen en tentoonstellingen… Daarbij wordt in het bijzonder rekening gehouden met het bereiken van kinderen en jongeren.
Kansen en ruimte voor lokaal opkomend talent
- Roeselare heeft een kunstacademie voor beeldende kunst. N-VA wil het talent en werk van leerlingen van het SASK meer aandacht geven. Zo moeten deze leerlingen hun kunstwerken gemakkelijker ook elders dan in de academie kunnen tonen. We doen dat zowel in gebouwen van de stad en het OCMW, als bij nevenorganisaties en bij Roeselaarse ondernemingen.
- Een intensere samenwerking tussen het STAP Adriaen Willaert en de dienst cultuur van de stad kan zorgen voor een kruisbestuiving.
- Op stadsevenementen kiest de stad om leerlingen van het STAP een podium te geven.
Meer cultuur naar de deelgemeenten
- N-VA stelt vast dat er te weinig buiten-cultuurevenementen aan bod komen in de deelgemeenten. We zien het als opwaardering van het lokaal cultuurleven als er de mobiele “Roeselaarse kiosk’ ook zou opgesteld worden in de deelgemeenten, ter gelegenheid van specifieke activiteiten zoals bijvoorbeeld tijdens de kermis.
Alfons Blomme
- In 2029 is het 50 jaar geleden dat de bekende Roeselaarse kunstschilder Alfons Blomme is overleden. Blomme heeft als kunstenaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de identiteit en uitstraling van Roeselare. Hij ontwikkelde een eigen pointillistische techniek. In december 1972 opende hij het Alfons Blommemuseum in de Ooststraat te Roeselare. Na zijn dood ging het museum, zijn werken die er bewaard werden, en de hele inboedel bij testament over naar de stad Roeselare. Het museum werd in 2007 door de stad omgevormd tot een kunstgalerij. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte werd het plein op het kruispunt van de Delaerestraat en de Sint-Alfonsusstraat tot het Alfons Blommeplein herdoopt.
- We organiseren een meervoudig programma, met een tentoonstelling, lezingen en rondleidingen om het leven en het werk van Alfons Blomme te laten kennen. We proberen dit ook een bovenlokale en zelfs internationale uitstraling te geven.
Cecilia Callebert
- In 2028 is het 50 jaar geleden dat Cecilia Callebert overleed. Door Cecilia Callebert te herdenken, erkent en waardeert Roeselare de culturele diversiteit binnen de stad en de Vlaamse samenleving. Haar bijdrage als vrouwelijke muzikante en als mede-oprichter van de Muziekacademie mag niet onderschat worden.
Guido Gezelle
- In 2030 vieren we de 200ste verjaardag van Guido Gezelle. Zijn aanwezigheid en betrokkenheid in het Klein Seminarie hebben bijgedragen aan de lokale identiteit van Roeselare. Guido Gezelle heeft een belangrijke rol gespeeld in de promotie en versterking van de Vlaamse taal en cultuur.
- Samen met de stad Brugge en diverse anderen, zetten we een verrijkende viering op.
Woord
- Met een literaire wandeling kunnen we kinderen en volwassenen aanzetten tot lezen of tot meer weten over auteurs en literatuur. We kunnen hiervoor inspiratie opdoen bij meerdere steden en gemeenten die dat al georganiseerd hebben.
- Als kindvriendelijke stad gebruiken we dit mooi initiatief om onze kinderen in contact te laten komen met boeken. Dat kan bijvoorbeeld door aan de hand van prentenboeken een familiewandeling uit te stippelen. Met QR codes kunnen deelnemers dan het verhaal op de smartphone horen of lezen.
- We zetten jaarlijks een overleden Roeselaarse auteur opnieuw in de kijker.
- De Roeselaarse stadsdichter zet met zijn eigen initiatief en met zijn netwerk poëzie met betrekking tot Roeselare in de kijker.
Muziek
- We plaatsen een soort permanente stadskiosk in het nieuwe Moerman-stadspark dat een plaats kan bieden voor muzikanten om daar optredens te brengen.
- We faciliteren gratis of goedkope kleinschalige en middelgrote optredens voornamelijk met muzikanten die afkomstig zijn uit West-Vlaanderen. Dit zelf organiseren doen we zo weinig mogelijk.
- Bij evenementen die door de dienst vrije tijd worden ondersteund of georganiseerd, vragen we dat muzikanten of acteurs uit de regio Roeselare zoveel mogelijk worden ingeschakeld.
- We kijken of er in de deelgemeenten Beveren en Rumbeke bijkomende repetitieruimten kunnen komen voor jonge mensen die creatief bezig zijn. De N-VA wil meezoeken naar geschikte locaties.
- Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, onderstrepen we onze verbondenheid met de Nederlandstalige cultuurgemeenschap en zetten we de Nederlandstalige muziek en de Nederlandse taal voorop. Dat leggen we ook vast in de voorwaarden voor de programmatie van artiesten op 11 juli.
- De "Roeselaarse Kiosk" is een mobiel muziekpodium van 5 ton, gebouwd in 1924 naar Engels model die werd gerestaureerd in 1998. Ze wordt beheerd door de vzw Roeselaarse Kiosk, een erkende cultuurvereniging. We willen dat er meer uitgepakt wordt met deze kiosk die het podium van mooie muziekmomenten kan worden.
Erfgoed koesteren en ontsluiten
- Alhoewel het al goedgekeurd werd in de gemeenteraad in 2020, voorzien we eindelijk QR-codes aan verschillende graven op de Oude stedelijke begraafplaats om de historiek te ontsluiten voor het publiek. We kijken hoe we hier kunnen samenwerken met scholen en cultuurverenigingen.
- We stellen een dossier samen en starten de procedure op tot gehele of gedeeltelijke bescherming van de Oude Stedelijke Begraafplaats als monument of als dorps- of stadsgezicht.
- Als door de Vlaamse Regering erkende onroerende erfgoedgemeente zorgen we voor een evenwichtig en breed erfgoedbeleid dat zich niet enkel richt op enkele symbooldossiers. Historische gebouwen waarvan de stad zelf eigenaar van is, mogen niet worden verwaarloosd. Afbraak kan enkel met een zeer grondige motivatie.
- Onze erfgoedwerking gaat zo weinig mogelijk naar eenmalige initiatieven. Wanneer die er toch zijn, kaderen ze zoveel mogelijk in eenzelfde aanpak en eenzelfde thema als van andere centrumsteden of van buurgemeenten.
- Roeselare heeft enkele honderden gebouwen die opgenomen zijn op de inventaris van het bouwkundig erfgoed van de Vlaamse overheid. Die hebben uiteraard niet allemaal dezelfde erfgoedwaarde. Slechts enkele gebouwen zijn door de Vlaamse overheid erkend als monument. N-VA wil meer rechtszekerheid geven aan de eigenaars, en tegelijkertijd ook keuzes maken in het behoud van waardevol erfgoed. We kijken om enkele van de meest waardevolle gebouwen uit de inventaris van bouwkundig erfgoed effectief als monument te laten erkennen.
- We koesteren onze bijzondere traditie van de Roeselaarse Reuzen en de vereniging Reusselare.
- Beiaardconcerten zetten we verder.
- We ondersteunen verder de Roeselaarse Klokkengilde.
- We kijken of er acties kunnen komen die de volksmuziek en traditionele volksmuziekinstrumenten kunnen promoten, eventueel in samenspraak met de Academies van Ieper en Gent of met de Volksmuziekstages van Gooik.
- We organiseren evenementen met betrekking tot de typische Roeselaarse volksaard en dan in het bijzonder tot de Nieuwmarkt en de Koolbrandershoek in Beitem.
- We digitaliseren en ontsluiten de vele stukken en collecties van het stadsarchief, zodat die gemakkelijk voor iedereen toegankelijk zijn.
Sport en beweging
- In gans Vlaanderen hebben vier op de tien sportclubs dringend nood aan extra infrastructuur om de toestroom van nieuwe leden te kunnen volgen. 42% geeft bovendien aan dat hun accommodatie verouderd is en gerenoveerd moet worden. We monitoren wie in Roeselare nog slecht gehuisvest is. Hiervoor actualiseren we het Behoefteonderzoek Sportinfrastructuur Roeselare dat meer dan 10 jaar geleden door Idea Consult werd gedaan.
- We stimuleren het tijdelijk en gedeeld gebruik van sportterreinen, onder andere door afspraken te maken met scholen en eigenaars van sportinfrastructuur zodat die ook na de school- of werkuren kunnen aangewend worden.
- We kijken of er bijkomende sportterreinen nodig zouden kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer SK Roeselare nog verder zou promoveren en haar jeugdwerking opnieuw meer terreinen nodig zou hebben, of bij de groei van verenigingen voor vechtsporten.
- 50 jaar geleden, reikte stad Roeselare in 1974 de eerste Trofee voor Sportverdienste uit. Vanaf 2008 wordt er zowel een Trofee voor Sportverdienste voor een individuele sporter als voor een team/vereniging uitgereikt. Vanaf 2014 wordt de uitreiking van de Trofee voor Sportverdienste omgevormd tot het Sportgala. In het kader van het kerntakendebat, versoberen we dit Sportgala en brengen het terug tot de essentie.
- Topsporters die in Roeselare wonen of lid zijn van een Roeselaarse sportvereniging, laten we genieten van individuele ondersteuning door het stadsbestuur Roeselare, onder de vorm van trainingsfaciliteiten, volgens vastgelegde normen en voorwaarden.
- We werken aan een groot en gediversifieerd aanbod van sportkampen voor kinderen tijdens de schoolvakanties.
- N-VA wil nog meer inzetten op buurtsport. Met buurtsport willen we sport promoten in de onmiddellijke woonomgeving van jongeren. Wij vinden het belangrijk om kinderen aan te zetten om meer te bewegen. Met een aanvullend, laagdrempelig buurtsportaanbod, kijken we tegelijk maar niet uitsluitend naar maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. We onderzoeken hierbij ook de organisatie van een buurtvoetbaltornooi waarin het recreatieve belangrijker is dan het competitieve. We gebruiken hierbij meerdere voetbalvelden, waarbij elk veld wordt verdeeld in vijf of zes kleine veldjes. De Roeselaarse scholen kunnen hierbij ingeschakeld worden om deel te nemen.
- In ons sportbeleid richten we ook aandacht naar de individuele recreatieve sporter, en niet enkel naar de sportverenigingen.
- We zorgen dat de publieke ruimte meer aanzet tot beweging, bijvoorbeeld door inrichting van fitness-parcours, de aanleg van Finse pistes, van speelbossen, …
- We bouwen in bepaalde wijken multifunctionele en geluidsarme sportkooien zodat in een beperkte veilige ruimte gevoetbald, gebasket, gevolleybald, … kan worden. Momenteel zijn er in Roeselare slechts twee aanwezig, namelijk naast het stationsgebouw en aan het Damberdshof. Bijkomende zouden eventueel kunnen komen op de O.L.Vrouwmarkt, de Sint-Annestraat, de Rodenbachwijk en Wervickhove.
- Sport is erg belangrijk als sociaal bindweefsel. We zetten in op maximale toegankelijkheid, een sterk sportbeleid laat niemand achter. G-sporters moeten maximaal toegang kunnen krijgen tot openbare sportruimtes.
- We voorzien subsidies voor sportclubs die een G-clubwerking willen opstarten of verderzetten.
- We hebben ook voor sport voor senioren, voor mensen in armoede die willen sporten en voor mensen van vreemde herkomst die ook lid willen worden van een sportvereniging.
- Naast ‘Roeselare loopt’ willen we ook een reeks activiteiten laten organiseren onder de noemer ‘Roeselare wandelt’.
- Bij onze subsidiereglementen voor sportclubs leggen we de nadruk op professionalisering, jeugdopleidingen, Nederlands taalgebruik en ethiek.
Vlaamse identiteit en integratie
Hoofdstuk 13 : VLAAMSE IDENTITEIT en INTEGRATIE
Roeselare is het hart van West-Vlaanderen en op en top een Vlaamse Stad. Guido Gezelle, Hugo Verriest en Albrecht Rodenbach worden daarbij altijd als voorbeeld gegeven, maar we hadden hier nog tientallen andere Vlaamse voorvechters zoals Karel Dubois, Jozef De Bruycker, Alfons Van Coillie en Mik Babylon om er maar enkele te vernoemen. Ook in de toekomst willen we die Vlaamse ziel van Roeselare verder gestalte geven.
Onze stad groeit in aantal. Van die bevolkingsgroei is een groot deel niet afkomstig uit België, zelfs niet uit Europa. Voor ons is het vanzelfsprekend dat iedere nieuwe inwoner zich hier niet alleen komt vestigen, maar ook inspanningen levert om deel te worden van onze samenleving. Voor mensen die van andere landen komen, verwachten we dat ze voldoende kennis van de Nederlandse taal gaan verwerven, onze omgangsvormen aannemen, zorgen dat ze een plaats op de werkvloer opnemen, en onze cultuur/tradities respecteren. Wij willen met onze maatregelen geen hindernissen opwerpen of pestgedrag en verdoken racisme laten insluipen. Maar wel aantonen dat onze gemeenschap leeft op rechten en plichten en op vrijheid en verantwoordelijkheid.
Alhoewel de taalwet het anders voorziet, blijkt dat sommige medewerkers aan het loket of in relatie met burgers, andere talen gebruiken dan het Nederlands. Goed bedoeld, vanuit een bekommernis van ‘klantvriendelijkheid’ wellicht ook om geen tijd te verliezen. Maar dat is niet wat de wet voorschrijft en het bevordert ook niet de sociale wens om via taal beter te integreren in de samenleving.
Het staat elke ondernemer vrij een eigen naam te geven aan zijn zaak, elke vereniging aan haar activiteiten. Maar we zien met lede ogen aan dat ook in Roeselare handelaars nog te vaak voor een naam in een vreemde taal kiezen, terwijl er heel wat leuke namen bestaan in het Nederlands.
Taalwetgeving actief naleven
- N-VA wil dat onze medewerkers enkel Nederlands praten in hun contact met burgers, niet alleen aan de loketten van de stad, maar ook in de gebouwen van Arhus, in de scholen, enz. Als een burger beroep wil doen op de diensten van de stad, maar zelf onvoldoende Nederlands begrijpt, vragen we dat hij/zij zich laat vergezellen door iemand die de taal wel spreekt. We kunnen wel een hoffelijkheid aan de dag leggen voor mensen die nog geen twee jaar in Vlaanderen wonen. We zorgen voor folders en voor borden aan de loketten die in verschillende talen aangeven dat onze medewerkers, conform de taalwetgeving, enkel Nederlands mogen spreken.
- Informatie over voedingsproducten die in Roeselaarse winkels worden aangeboden moet in het Nederlands op de verpakking zelf staan of op een etiket dat er op kleeft. We controleren en handhaven dit samen met andere overheden.
Roeselare, trotse Vlaamse stad
- In haar eigen communicatie is het stadsbestuur attent voor taalgebruik en hanteert ze geen anderstalige woorden en uitdrukkingen als daar goede Nederlandstalige alternatieven voor bestaan.
- We zorgen ervoor dat het stadsbestuur (officiële) Leeuwenvlaggen te koop aanbiedt in het vrijetijdsloket en op de toeristische plaatsen die door haar uitgebaat worden.
- Elke nieuwe inwoner of elk nieuw inwonend gezin krijgt een dergelijke officiële Vlaamse Leeuwenvlag als onderdeel van een welkomstpakket.
- We voorzien – zoals dat vroeger het geval was – meer geld en energie aan de 11 juli viering dan aan die van 21 juli.
- Ter gelegenheid van 11 juli bekronen we elk jaar een jonge Roeselaarse onderneming, handelszaak of activiteit die in haar naam of werking het Nederlandstalige karakter op een positieve manier onderstreept.
- We stimuleren organisatoren om culturele, sociale en sportieve initiatieven die door de stad worden gesteund, met een Nederlandstalige naam te bedenken.
- Het koninklijk besluit van 5 juli 1974, het Vlaams decreet van 7 november 1990 en de Vlaamse omzendbrief van 26 juni 2015 regelen de bevlagging van de openbare gebouwen. Aan de gevel van het stadhuis zullen de vlaggen van de stad Roeselare, Europa, België, Vlaanderen en West-Vlaanderen hangen. Behalve wanneer dit wettelijk of decretaal anders verplicht wordt, zullen we aan gebouwen en op het openbaar domein enkel de vlaggen van Roeselare, Vlaanderen en Europa gebruiken. Bij oorlogsgraven kunnen natuurlijk de vlaggen van de betrokken landen hangen. Bevlagging met andere vlaggen zal telkens maar kunnen na een voorafgaande beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
- Herdenkingen van oorlogsslachtoffers zijn gericht op het in herinnering brengen van bijzondere personen, het beklemtonen van het leed dat oorlogen veroorzaken en van het nastreven van vrede. Unitaristische, vaderlandsverheerlijkende en royalistische boodschappen hebben er geen plaats. Bij de plechtigheden zullen zowel de Vlaamse Leeuw als de Brabançonne gespeeld worden.
- We actualiseren de werking en budgetten van vaderlandslievende verenigingen en kijken of hun toelage kan ingeschakeld worden in de reglementering van de (socio-)culturele verenigingen. Een aparte bevoegdheid in het schepencollege voor ‘vaderlandslievende verenigingen’ hoeft voor ons niet langer.
Integratie met klemtoon op taalverwerving
- We zien de kennis en het gebruik van het Nederlands als een verbindende en emancipatorische hefboom die alle inwoners de kans moet geven om volwaardig deel uit te maken van onze gemeenschap. We zorgen daarom voor een uitgebreid aanbod om de Nederlandse taal meer en beter aan te kunnen leren binnen het flankerend onderwijsbeleid in Roeselare.
- Het integratiebeleid dat wij nastreven richt zich op vier pijlers : een hoger niveau van taalverwerving voor volwassenen en kinderen, een actieve toeleiding naar arbeidsgerichte opleidingen en naar werk, ondersteuning van scholen en het aanleren van gebruiken, omgangsvormen en verplichtingen die in wetgeving of reglementering zijn vervat.
- We vinden het belangrijk dat er in Roeselare zo weinig mogelijk wachtlijsten zijn om cursussen Nederlands te volgen, zodat iedereen die Nederlands wil leren daartoe de kans krijgt. Als er vanuit de Vlaamse overheid of door de Vlaamse overheid betoelaagde organisaties te weinig aanbod blijkt te zijn, zal het stadsbestuur zelf het initiatief nemen om dergelijke taalcursussen te organiseren. Wij vinden de taal het bindmiddel van onze samenleving, en mogen niet aanvaarden dat er onvoldoende aanbod is voor taalcursussen.
- We zullen een veelvoud van integratie- en inburgeringsprojecten opzetten of met geld en mensen ondersteunen. Verenigingen, scholen, derden en vrijwilligers zijn hierbij meer dan welkom. Maar die projecten moeten niet enkel een inspanningsverbintenis inhouden, ze moeten ook resultaten boeken. We gaan die projecten daarom geregeld evalueren op een efficiëntie en effectiviteit.
- We stimuleren buddywerking en vrijwilligers om met een breed palet van initiatieven oefenkansen tot taalverwerving aan te bieden aan nieuwkomers. Dat gaat o.a. over praattafels, taalspurt, taalateliers, activiteiten voor anderstalige jonge moeders, taalkampen in de vakantie, enz.
Nieuwkomers onze stad leren kennen
- We bieden met “Ken je Stad” een gratis cursus van zes lessen aan waarin nieuwkomers de stad Roeselare leren kennen. De cursus wordt twee tot drie keer per jaar georganiseerd. Daar leren ze o.a. het stadhuis, De Spil, Arhus, het Huis van het Kind, de musea en het containerpark kennen, en wordt aangeleerd hoe wij bijvoorbeeld afval sorteren of wat het politiereglement inhoudt.
Integratie door lidmaatschap van bestaande structuren en verenigingen
- We stimuleren nieuwkomers om aanwezig te zijn, deel te nemen en lid te worden van de bestaande verenigingen en initiatieven inzake cultuur, jeugd, sport enz.
- Ons inburgeringsbeleid wil mensen laten deelnemen aan onze samenleving ongeacht geloof, ethnische afkomst, geslacht, nationaliteit, … We gaan geen parallelle integratiestructuren oprichten of ondersteunen die een ethnische, religieuze of dergelijke basis hebben.
Illegaliteit ondermijnt onze gemeenschap
- We gaan de juridische aspecten van het verblijfsrecht voor niet-Belgen correct en strikt opvolgen, omdat de niet-toepassing ervan de integratie van nieuwkomers kan verhinderen. Daarbij geven we extra aandacht aan een hardere aanpak voor personen die zich illegaal in het land bevinden, aan schijnhuwelijken, aan domiciliefraude, aan huisjesmelkerij en aan criminele activiteiten. Samen met de politie RIHO, het OCMW, de Dienst Wonen en Dienst Bevolking zullen we hiervoor een actieplan opstellen.
Waakzame aandacht voor radicalisering
- Bij het inburgeringsbeleid zullen we bij de diverse overheidsdiensten, scholen en verenigingen vragen ook voldoende waakzaamheid aan de dag te leggen voor individuen en netwerken bij gemeenschappen van buitenlanders die lijken te radicaliseren of die tot geweld lijken te zullen overgaan.
Neutraliteit van de overheid
- Het dragen van levensbeschouwelijke symbolen in de publieke ruimte is een individuele keuze die de N-VA respecteert, maar waaruit geen collectieve rechten kunnen geput worden. We verdedigen het recht van elke school om een verbod op opzichtige levensbeschouwelijke tekenen op te nemen in het schoolreglement.
- Bij het overheidspersoneel is de neutraliteit van de dienstverlening voor ons belangrijk. Daarom verbieden we het dragen van uiterlijke symbolen van religieuze of levensbeschouwelijk of andere overtuigingen aan de loketten en bij rechtstreeks contact met de burger.