De fusie die geen fusie is

Op 6 juli 2012

De fusie tussen de Roeselaarse ziekenhuizen, die vandaag met veel bombarie is aangekondigd, zal de Roeselarenaar (die nu reeds gebukt gaat onder bijna de hoogste belastingsdruk van Vlaanderen) en de Vlaming, veel geld kosten en niet leiden tot en betere zorg voor de patiënt.

 

Er  was een unieke kans om op korte termijn (bv. vijf jaar) echt tot één nieuw ziekenhuis te komen. Het waren hierbij trouwens de artsen die absolute voortrekkers waren van een fusie. Alleen heeft de Roeselaarse politiek, met name de burgemeester en de o.c.m.w. voorzitter, iedereen de arm omgewrongen om tot dit huidige zogenaamd ‘bipolair model’ te komen. Artsen tekenen dit fusieprotocol nu onder dwang ‘want anders komt er sowieso geen enkele vorm van nieuwbouw’ en de directeur van het Heilig Hart Roeselare, Patrick Waterbley, kreeg al zijn ontslag.

 

De bemiddelaars, Johan Hellings (ICURO) en Peter Degadt (Zorgnet Vlaanderen), hebben gekozen om de politiek te volgen en hebben zichzelf niet overstegen om het algemeen belang te dienen. In de realiteit moet er nu een orthopedische kliniek komen op twee plaatsen, eentje voor geplande ingrepen en eentje voor spoedingrepen. Dit is het systeem dat bestond in Leuven (Gasthuisberg) en waar men net van afstapt! Dit omwille van de serieuze kosten die het met zich meebrengt om alle ondersteunende diensten (zoals laboratoria, beeldvorming, enz.) apart draaiende te houden en dit enkel en alleen voor orthopedische ingrepen. En net o.a. dit systeem voert men hier nu in…

 

Er komt ook een materniteit, op de site van het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare, met als reden dat er meer bevallingen zijn in het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare (ong. 1.000) dan dat er zijn in het Heilig Hart Roeselare (ong. 500).

 

Dit zijn voor N-VA Roeselare achterhaalde discussies. Voor N-VA Roeselare moeten er 1.500 bevallingen in één nieuwe ziekenhuis! Ofwel ga je voor een fusie (met specialisaties en grotere efficiëntie), ofwel geen fusie, maar zeker geen bipolaire halfslachtigheid zoals het er nu voorstaat.  

 

Voor N-VA Roeselare was de beste optie geweest dat er op de site van het Stedelijk Ziekenhuis Roeselare een goed uitgeruste polikliniek kwam voor consultaties, wegens immer goed bereikbaar. Tevens, in het licht van de komende vergrijzing, was N-VA Roeselare voor een sp-geriatrisch ziekenhuis (gericht op patiënten met psychogeriatrische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer maar qua opvangduur beperkt).

Gelet op het feit dat de federale overheid meer en meer stimuleert tot een kortere verblijfduur in de ziekenhuizen, leek het voor N-VA dan ook aangewezen om een daghospitaal verder uit te breiden en om tenslotte, daar ook de psychiatrie onder te brengen.

Eventueel kon het moederhuis (Stedelijk Ziekenhuis Roeselare) omgevormd worden tot zorghotel voor jonge moeders die na de meest dringende zorg in de nieuwe site (Oekene) een langer verblijf zouden gewenst hebben.

Bijgevolg konden dan alle acute zorgen, verbonden met een operatiekwartier, intensieve zorgen, spoedgebeuren, laboratoria, beeldvorming, enz., … op de nieuwe site gecentraliseerd worden.

 

Dit is de enige verantwoorde en rationele keuze die er moest gemaakt worden maar die de burgemeester en de o.c.m.w.-voorzitter de arm hebben omgewrongen. Dit is tegen elke vorm van efficiëntie en effectiviteit, wat de Roeselarenaar en de Vlaming veel geld zal kosten, met zelfs kans op slechtere zorg. Als straks een baby geboren wordt op de campus Stedelijk Ziekenhuis die dringende pediatrische zorgen nodig heeft, zullen kostbare minuten verspeeld worden om het patiëntje naar Oekene over te brengen. Dat degenen die deze inefficiënte constructie op papier hebben gezet, daar maar eens aan denken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is