U bent hier
Bart Hartig –‘Alles is al gebeurd’ gemeenteraad februari 2014
Over de woelige gemeenteraad van februari (de kado-wijk-bewoners kwamen er hun eisen, verwoord door Lieve Lombaert) kracht bij zetten, is er wel één en ander te vertellen.
Zelf had ik een vraag ingediend, waarom Roeselare geen dossier ter subsidiëring van de handelskern had ingediend. 70 000 euro kon iedere gemeente krijgen die mee deed. Op voorwaarde dat haar dossier werd ingediend.
ALS er een dossier werd ingediend. Wat Roeselare NIET deed.
Vreemd. De handelskern van Roeselare kan nochtans een opkikker gebruiken. Een zandbak op de grote markt, naast een strand aan de kop van de vaart, zullen die handel allicht niet sterk doen opleven.
‘Alles is al gebeurd.’
Nochtans zei Schepen De Klercq dat er helemaal niets was, waar Roeselare aan kon denken voor de handelskernversterking. ‘Alles is al gebeurd.’
Dat is een hartige uitspraak.
Immers, in de gemeente Puurs is er subsidie aangevraagd voor onder andere het plaatsen van standbeelden in het straatbeeld, in het kader van handelskernversterking. Kris had zijn antwoord nog niet gegeven, of daar kwam al de vraag van zijn collega, Dirk Lievens, trouwens ook gesteld door het Vlaams Belang, of er niets kon worden gedaan om de”Spelende kinderen” (standbeeld) terug in de stationsbuurt te zetten. Het antwoord van Kris was, dat ze nog niet wisten wat ze met die “Spelende kinderen” gingen doen. ‘Alles is al gebeurd.’
Daarnaast heeft ook de gemeente Lichtervelde vrij goed geboerd met de subsidie. De lijst met gemeenten die een subsidie hebben ontvangen is indrukwekkend lang. Vrij te raadplegen op www.vvsg.be
‘Budgettaire krapte’
Schepen De Clerck heeft natuurlijk wel een punt als hij zegt dat de gemeenten 30% van het project konden laten financieren door de Vlaamse regering, en dat ze dus nog altijd 70% zelf moeten ophoesten. In tijden van budgettaire krapte is het dan normaal dat je zeer streng selecteert. Toch hoor ik steeds weer dat Roeselare het financiëel niet slechter doet dan de andere gemeenten (koersvast). Dan stel je je de vraag waar ze de euvele moed halen in de Vlareg, voorgezeten door een CD&V’er om de gemeenten ertoe aan te zetten geld uit te geven. Immers, er was voor 4.9 miljoen euro steun voorzien. En dat het VVSG (Vereniging Van Steden en Gemeenten) dit op zijn website zet. In die VVSG speelt Luc Martens reeds van in het verleden een prominente rol.
En Schepen De Clerck heeft gelijk met zijn zorg voor de inderdaad slechte budgettaire toestand. We zijn blij dat hij nu ook durft te zeggen wat wij voor de verkiezingen al zeiden.
‘Bruisend plat water’
Niet in het minst is het dus verontrustend vast te stellen, dat een stad die roeselt, die het hart van West-Vlaanderen is, dé handelsstad bij uitstek, dat die stad bij de huidige malaise in de winkelstraten onomwonden stelt, dat ‘alles al is gebeurd.’ Immers, ik begrijp daaruit dat we het zien gebeuren dat onze handelskern verzwakt, en dat we dat vaststellen, maar dat we daar niets kunnen aan doen. Liever hebben we het over ‘bruisende’ ideeën, die een pretpark-allure willen geven aan het industriegebied aan de kop van de vaart. Liever hebben we het over creatieve ideëen als een fietspad door het kerkhof. Of we dagdromen van een zandbak op de markt. Maar als het erop aan komt om écht creatief te zijn met échte problemen, dan is alles al gebeurd. Of dit nu betekent dat Kris De Clerck zijn taak als beëindigd ziet?
Men legge de Westlaan lam, knippe de kado-wijk door, en geve dan als tip dat je met de fiets door het kerkhof naar de supermarkt rijdt, en knobbele de stad dicht, door de ring aan het station af te breken, zonder deftige bypass. Ziehier: bruisend.
Oh, en de ultieme verdediging van Kris was ook dat Kortrijk ook geen subsidie had gevraagd. Nou, gewéldig. Dàn is het goed. Dat de 11 andere centrumsteden dat wél hebben gedaan, zal wel geen hartig teken zijn.
Ge zie van Roeseloare oj gièn subsidies voe d’handelskerne gevroagd eet omdamme ol veeltevele geld een.
Met hartige groeten,
Bart De Meulenaer